IDITE KOD LEKARA AKO OVO PRIMETITE: 10 simptoma raka koje nijedna žena ne bi smela da ignoriše
Foto: Shutterstock

Obratite pažnju

IDITE KOD LEKARA AKO OVO PRIMETITE: 10 simptoma raka koje nijedna žena ne bi smela da ignoriše

Život -

Nije vreme za paniku, ali ako osetite neke od ovih simptoma, nemojte ih zanemariti odmahnuvši rukom "ma nije to ništa".

U saradnji sa stručnjacima, donosimo vam spisak 10 simptoma koji bi mogli da upute na razvoj karcinoma.

Ako simptomi potraju više od dve nedelje i osetite zabrinutost, vreme je za posetu doktoru.

1. Promene na grudima

Ako opipate kvržicu, ne smete je ignorisati, čak i ako vam je mamograf normalan, upozorava dr Kearolin Runovic koja je i sama prebolela rak dojke.

Pazite i ako su bradavice počele da se ljušte jer bi to moglo da indicira na bolest bradavice koja se povezuje s rakom dojke u čak 95 odsto slučajeva. Na pregled idite i ako se iz bradavica izlučuje mlečna tečnost ili sukrvica.

Doktor bi trebalo da uradi mamografiju i da analizira istoriju bolesti i da učini sonogram. Zavisno od rezultata, može da bude i biopsija.

2. Neobična krvarenja

Ako ste zašli u menopauzu (koja se računa kad prođe 12 meseci bez menstruacije), svako je krvarenje nakon toga znak za upozorenje. Bez obzira na to je li reč samo o kapljici krvi na donjem vešu ili jačem krvarenju, trebalo bi odmah da posetite doktora.

Krvarenje može da uputi na benigne izrasline ili polipe, ali i na rak endometrija ili cerviksa. Žene koje nisu ušle u menopauzu trebale bi da prijave doktoru svako krvarenje koje im se učini sumnjivim i mimo menstruacije.

3. Krv u stolici

Rak debelog creva treći je najčešći rak kod žena, a jedan od prvih njegovih simptoma rektalno je krvarenje. Nažalost, mnogi ga najpre povežu s hemoroidima, što i jest najčešći razlog za krv u stolici, ali pregled je ipak obavezan jer ćete samo tako biti sigurni da nije došlo do razvoja raka.

Obavezno posetite doktora ako primetite crvenu ili tamnu krv u stolici. Očekujte rektalni pregled i kolonoskopiju ako ste stariji od 50 godina, a možda se doktor za nju odluči i kod mlađih osoba.

4. Iscedak

Vaginalni iscedak neprijatnog mirisa ili pun grudvica može biti simptom raka vrata maternice (cerviksa). Znakovi su upozorenja kad sadrži krv i pojavljuje se između dve menstruacije. Pregled je obavezan kako bi se utvrdilo da li je reč o infekciji ili nečemu ozbiljnijem.

5. Nadutost

Rak jajnika je ubica broj 1 što se tiče tumora koji se razvijaju na reproduktivnim organima, a iako se dosad smatrao tihim ubicom, postoje simptomi na koje treba pripaziti. Najčešće su to nadutost, osećaj da ste se zasitili ranije nego inače kad jedete, menjanje navika odlaska na toalet, kao što je češće mokrenje, bol u donjem delu leđa ili u karlici.

Doktori upozoravaju da se jedan do dva od ovih simptoma povremeno mogu javiti kod svake osobe, posebno nakon obilnog obroka, ali ako osetite dva ili više simptoma svaki dan tokom dve nedelje, nazovite doktora. Očekujte pregled karlice, sonogram, možda vađenje krvi kao proveru postoje li ćelije raka u organizmu.

6. Nagla promena težine koju ne možete objasniti

Dva kilograma viška nisu za zabrinjavanje, ali ako primetite da već par meseci postajete sve deblji, a niste promenili prehrambene navike i još uvek redovno vežbate, to može biti rezultat nakupljanja vode u stomaku povezanim s rakom jajnika.

Neobjašnjivi gubitak 5 kilograma isto može upućivati na rak, kažu u Američkom društvu za rak, a najčešće se radi o raku pankreas, želuca, raku pluća ili jednjaka. Kod žena se nagle promene težine najčešće događaju zbog poremećaja rada štitne žlezde pa će doktor najpee napraviti test za proveru rada te žlezde.

7. Uporan kašalj

Kašalj koji ne prestaje ni nakon dve ili tri nedelje, a nije podstaknut alergijama ili infekcijom disajnih puteva, zahteva doktorski pregled, posebno ako iskašljavate krv. Doktoru treba otići i ako je kašalj produkt pušenja ili ste bili izloženi pasivnom pušenju.

Pušenje je među najčešćim uzročnicima smrtnosti žena, ističu lekari, ali većina dijagnoza raka pluća kod nepušača postavi se upravo ženama. Očekujte rendgen pluća.

8. Promene na limfnim čvorovima

Ako osetite da su limfni čvorovi tvrdi u vratu ili ispod pazuha, posetite lekara. Natečeni limfni čvorovi uglavnom su uzrokovani upalom, ali limfom, i rak grudi, glave, vrata ili pluća takođe se može pojaviti kao natečeni limfni čvor. Moguće je da će doktor napraviti biopsiju.

9. Hronični umor

Ako ste hronično umorni i stanje se ne popravlja ni kad se dobro odmorite i često se tako osećate, posetite lekara jer bi to mogla biti indikacija leukemije, raka creva ili želuca.

Doktor će uraditi testove krvi i provjeriti kako radi štitna da bi isključio poremećaj povezan s njom.

10. Promene na koži

Pratite promene na koži i ako primetite makar tačkicu koja vam je sumnjiva, nazovite doktora. To uključuje i ranice npr. u ustima koje nikako da zacele. Ako pri tome i pušite, pregled je obavezan jer ranice mogu biti znak raka usta.

Ranice ili lezije na vaginalnom području takođe treba pokazati doktoru, a lezija na vagini koja ne zaceljuje mogla bi upućivati na rak vulve, kao i promene na madežima ili s pigmentacijom. Jednostavna biopsija riješiće svaku dilemu oko toga je li reč o melanomu vulve.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

(Večernji)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track