KAKO NADOKNADITI ZUB: Zanosan osmeh je najlepši ukras lica

Implantat, most, krunica ili proteza

KAKO NADOKNADITI ZUB: Zanosan osmeh je najlepši ukras lica

Život -

Nedostatak zuba negativno utiče na samopouzdanje svakog čoveka. Zato je važno znati, bez obzira na to o kakvom se razlogu gubitka radi, da za ovaj problem postoji rešenje

Ne postoji veći ukras na licu svakog čoveka od blistavog osmeha, koji krase lepi i zdravi zubi. Međutim, nameće se pitanje koje je najbolje rešenje u slučaju da nam nedostaje jedan ili više zuba. Kad se odlučiti za zubni implant, most, krunicu ili protezu, pitali smo Jovana Cabunca, doktora stomatologije, specijalistu stomatološke protetike i akademskog specijalistu implantologije.Kako se može nadoknaditi zub koji nedostaje?- Postoji više načina, naravno, u zavisnosti od toga koji zub nedostaje i kakvo je stanje ostalih zuba, uvek se odlučujemo za najadekvatniju terapiju. Ukoliko su susedni zubi zdravi, tj. bez karijesa i velikih plombi ili krunica, metoda izbora je ugradnja implantata i izrada krunice na njemu. Implantat zamenjuje koren nedostajućeg zuba, pa se na njega kasnije postavlja kruna. Recimo, ukoliko nedostaje prednji zub, preporuka je da kruna bude urađena od bezmetalne keramike. I to ne samo iz estetskih razloga. Ukoliko je pak situacija sa susednim zubima takva da već imaju neku vrstu nadoknade koju treba zameniti ili su restaurirani velikim ispunima (plombama), onda je metoda izbora izrada mosta - objašnjava naš sagovornik.Koliko zuba se može nadoknaditi i kojim vrstama nadoknada?- Danas je prava retkost da pacijenti nose totalne proteze jer su fiksni radovi u odnosu na proteze pravi izbor. Moguće je i kod bezubih pacijenata napraviti fiksni rad na implantatima. Implantati su naša svakodnevica i pacijenti ih odlično prihvataju. U krajnjoj liniji, to su nadogradnje koje su najsličnije zdravom zubu i na njima je moguće praviti sve vrste kruna i mostova kao i na prirodnim zubima.Ako govorimo o krunicama, one su uvek vezane za jedan zub. Ukoliko se svaki zub radi pojedinačno, bez obzira na to da li je potrebno presvući jedan, dva, ili sve zube, onda su to krunice. Ukoliko nedostaju zubi, onda se prave mostovi, s tim što se postojeći zubi koriste kao nosači, a nedostajući zubi se nalaze između njih, vezujući se u jednu celinu. Princip mostova je isti, bez obzira na to da li su rađeni na zubima ili implantatima - ističe dr Cabunac.

Da li se nešto promenilo u izradi zubnih nadoknada u odnosu na period od pre desetak godina?

- Naravno, stomatologija se svakodnevno modernizuje i prati trendove kompjuterizacije. Tako, za manje radove, jedna do tri krune, nije neophodno uzeti klasičan otisak (koji je većini pacijenata neprijatan), već je moguće skenirati vilicu i pomoću specijalnog programa na računaru dizajnirati krune ili manje mostove i nakon toga ih u specijalnim glodalicama napraviti od vrhunske bezmetalne keramike i predati rad pacijentu za nekoliko sati. Dakle, nije neophodno da pacijent dolazi danima, sve se završava jednom posetom. Druga veoma važna promena jeste u vrstama keramike koje se koriste. Primena bezmetalne keramike posebno je velika poslednjih godina.Kad se preporučuje totalna, a kad parcijalna proteza i zašto starijim osobama proteze ne stoje dobro?- Suštinski, u 21. veku nema nekog velikog razloga da bilo ko nosi protezu, osim nekih zdravstvenih ili finansijskih ograničenja. Dakle, više se ne postavlja pitanje da li je moguće napraviti fiksni rad, nego kako ga napraviti. Ovo je, naravno, moje mišljenje jer su komfor, samopouzdanje i kvalitet života pacijenata daleko veći s fiksnim radom. U organizmu sve stari, pa usled starenja dolazi i do resorpcije bezubih alveolarnih grebena. To je koštani deo vilice u kojem su bili zubi. Gubitkom zuba dolazi do neminovnih promena koje se ogledaju u propadanju tih struktura. Pošto je proteza oslonjena na tkiva vilice, s vremenom dolazi do njene destabilizacije. Kao što kuća ne može da opstane bez dobrog temelja, tako ni proteza ne može da stoji bez dobrog koštanog grebena.Kolika je važnost održavanja veštačkih zuba?- Higijena zuba je veoma važna. Sve promene koje se dešavaju nastaju zbog bakterija koje se skupljaju u ostacima hrane, koji u ustima, kao vlažnoj sredini, imaju idealne uslove za razmnožavanje i javljanje karijesa, parodontopatije, gljivične infekcije itd. Dakle, dobra higijena zuba je neophodna za ukupno zdravlje ljudi, bez obzira na to da li su zubi prirodni ili su u pitanju nadoknade.
Kvalitetno i brzo... Danas je moguće kompjuterski odraditi zub koji vam nedostaje
Kvalitetno i brzo... Danas je moguće kompjuterski odraditi zub koji vam nedostaje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track