KANABIS KAO LEK? Evo šta se desilo u Koloradu godinu dana posle legalizacije
Foto: Reuters

Marihuana u medicinske svrhe

KANABIS KAO LEK? Evo šta se desilo u Koloradu godinu dana posle legalizacije

Život -
Potez koji su mnogi skeptično gledali, se ispostavilo imao pozitivan uticaj na zdravstvo, zaposlenost i kriminal

Udruženje "Lekalizacija Srbije" se bori za legalizaciju upotrebe kanabisa u medicinske svrhe i promenu zakonske regulative u toj oblasti.

Njihov cilj je podsticanje i razvoj konoplje, radi šire upotrebe i u industriji, za proizvodnju hrane, lekova, papira, odeće, užadi goriva, kozmetičkih preparata itd.

Kako navode, udruženje okuplja veliki broj obolelih, pa stoga žele da daju svoj doprinos u širenju svesti o lekovitom svojstvu kanabinaoida.

Pre godinu dana je prva američka država Kolorado legalizovala marihuanu. Potez koji su mnogi skeptično gledali, se ispostavilo imao pozitivan uticaj na zdravstvo, zaposlenost i kriminal.

Više od 60 prodavnica marihuane otvoreno je u Denveru, koji ima 650.000 stanovnika. U njima se prodaju različite vrste marihuane, kao i drugi proizvodi – kolači, kreme, lule i majice.

– Nije se puno toga promenilo. Policajci nisu primetili nikakvo povećanje obima posla. Legalizacija nije prouzrokovala porast kriminalnih radnji, a rezultirala je otvaranjem novih radnih mesta – kaže jedan od policajaca za američki “CBS”.

Čak je u lokalnim novinama zaposlen kritičar marihuane.

– Nebesa nam se nisu sručila na glavu – slikovito objašnjava policajac. Trend opadanja brojeva slučajeva vožnje pod uticajem, krađe i nasilni zločini nastavio se i nakon legalizacije. Smanjio se i broj mladih koji konzumiraju kanabis.

Gradonačelnik Denvera, ali i guverner države Kolorado bili su protiv ovog poteza. Ipak, i pored njihovog protivljenja i zabrinutosti, do sada je kroz poreze prihodovano 60 miliona dolara.

Pogledajte kako ulja kanabisa ubija ćelije raka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track