KOJA JE pH VREDNOST VAŠEG TELA? Od toga zavisi da li ćete dobiti RAK, a evo kako da POMOGNETE SEBI
Foto: Shutterstock

Ishrana

KOJA JE pH VREDNOST VAŠEG TELA? Od toga zavisi da li ćete dobiti RAK, a evo kako da POMOGNETE SEBI

Život -

Telo može biti alkalno ili kiselo, a kako bi se čovek dobro osećao i bio zdrav pH mora da bude neutralan ili blago alkalan - između 7,3 i 7,5.

Međutim, zbog savremenog načina ishrane, pH je obično mnogo manji, odnosno kiseliji, a posledica je umor, bezvoljnost, nadutost i uopšteno loš osećaj. Uz to, sa godinama telo postaje kiselije, a to uzrokuje razne teškoće, od srčanih bolesti do gubitka pamćenja.

Školska knjiga je nedavno objavila knjigu dr Stefana Domeninga "Alkalna ishrana" u kojoj detaljno opisuje što je i zašto je važna alkalna kura te donosi dvonedeljni jelovnik sa receptima. Alkalna kura je recept za zdravlje, a osmišljena je tako da pomogne da izvuče telo iz kiselog stanja balansiranjem unosa alkalne i kisele hrane.

Namirnice su po svom sastavu kisele ili alkalne, ali to ne znači da iz ishrane treba izbaciti sve kisele namirnice, umesto toga trebalo bi nastojati da jedu manje kiselih, a više alkalnih namirnica kako biste ispravili staru neravnotežu pH tela.

Kad je vežba u pitanju, dr Domening smatra da ne morate da trčite maraton, nego da je dovoljna umerena i redovna vežba. Vaše telo samo želi umerenost i ravnotežu.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

POSLEDICE SAVREMENOG NAČINA ŽIVOTA

Više od 60 odsto osoba ima višak kilograma, a za 20 odsto od tog broja može se reći da su gojazni. Broj obolelih od dijabetesa nikada nije bio tako velik. Uprkos napretku moderne medicine i dalje nas muče hronične bolesti.Prema izveštaju britanske vlade iz 2011, smatra se da je predebelo ili gojazno 23 odsto dece između 4-5 godina i 33 odsto dece 10-11 godina.

Moglo bi se reći da smo zaboravili kako se jede: jedemo previše, jedemo pogrešnu hranu i jedemo u pogrešno vreme. Sve u svemu, jedemo previše mesa i šećera. Kupujemo previše rafinisane i prerađene hrane koja nas samo zasiti, a zapravo ne daje ništa vredno i korisno telu.

"Hrana koju jedemo daje samo prazne kalorije i samo popunjava želudac. Budući da kisela hrana menja oblik tela, moguće je da nećemo moći da vežbamo. Udebljaćemo se. Ali to je tek simptom koji i sam utiče na zdravlje: zbog smanjene fizičke sposobnosti, previše opterećujemo telo.

Pre nego što se udebljamo kosti se demineraliziraju, koža se opusti zbog manjka hranljivih materija, a toksini sa kojima pokušavamo izaći na kraj naprežu organe. Uspevamo nekako, ali pritom gubimo vitalnost, energiju, zdravlje. Zbog prevelike kiselosti brže starimo.

Što je još gore, prevelika kiselost stvara u telu uslove u kojima se mogu razvijati alergije i teške bolesti. Probavni sistem prirodno pokušava uvesti red u mešavinu stvari koje jedemo. Problem je u tome što previše onoga što jedemo stvara kiselinu, a premalo deluje alkalno.

KISELE I ALKALNE NAMIRNICE"Sve namirnice koje jedemo možemo svrstati u one koje stvaraju kiselinu i one koje stvaraju alkalnost, što znači da u probavnom procesu te namirnice oslobađaju kisele ili alkalne rezidue. To ne mora da znači da namirnice kisela ukusa (limun, sirće) moraju stvarati kiselinu. Tako limun, koji je kiseo, zapravo alkalizuje nakon što ga telo probavi. Stoga, kada govorimo da su neke namirnice "kisele" odnosno "alkalne", mislimo na to da li utiču na kiselost odnosno alkalnost", pojašnjava dr Domenig.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Najjači kiseline nalaze se u životinjskim proteinima, u alkoholu, kofeinu, fabrički prerađenoj hrani i šećeru. Najslabije kiseline nalaze se u belančevinama biljnog porekla, na primer u mahunarkama. Namirnice koje deluju alkalno sadrže vrlo malo ili nimalo kiseline i ne stvaraju kiselinu. Alkalne namirnice uključuju većinu povrća, mnoge vrste voća, hladno presovana ulja, mnoge žitarice i sve začinske biljke. Kako biste povećali alkalnost organizma, ne treba jesti isključivo alkalne namirnice.

Najbolji je odnos kiselog i alkalnog u ishrani 2 prema 1: dve trećine alkalnog prema najviše 1 trećini kiselog. Ali na telo utiče i način na koji hranu prerađuje i varimo.

Ako jedemo nešto alkalno, ali smo u žurbi i ne žvačemo dovoljno, hrana se loše vari i fermentira i uzrokuje kiselost. Belančevine (proteini) su makronutrijenti sastavljeni od aminokiselina koje su neophodne za pravilan rast i funkcionisanje ljudskog tela.

"Nažalost, belančevine su i jedna od najkiselijih namirnica, a to naročito važi za životinjske belančevine poput onih iz mesa i ribe (te nekih vrsta sira). Većina nas (osim pravih sportista) jede znatno više belančevina nego što nam je potrebno; ishod je zasićenje tela belančevinama, pa stoga i kiselinom. Ishrana bogata belančevinama donosi količinu kiseline sa kojom želudac ne može da se nosi. One mogu pomoći da brzo smršate, ali uništiće zdravu kiselo-alkalnu ravnotežu tela", tvrdi dr Domening

Kako izmeriti pH?Kako biste saznali pH tela, testnim trakicama možete testirati pljuvačku ili urin. Budući da se efekti alkalne kure očituju u urinu kasnije, uopšteno možete očekivati da se veća alkalna vrednost pokaže u pljuvački. Međutim, testiranjem urina dobija se tačniji rezultat jer on bolje pokazuje kako bubrezi eliminišu kiselinu. Uvek sledite uputstva proizvođača i trakicu nikada nemojte staviti u direktan dodir s telom.

ZNACI DA JE TELO PREVIŠE KISELO

Ove svakodnevne tegobe mogu biti simptomi kisele ishrane:

Zatvor i nadutost: I jednom i drugom uzrok su prebrzo jedenje, previše hrane i / ili prekiselo obroci.

Manjak energije i koncentracije: Budući da kiselina smanjuje količinu kiseonika u krvi, osećate se tromo jer mozgu i telesnim sistemima nedostaje taj vitalni element.

Problemi sa težinom: Prekomerna telesna težina govori da vaša ishrana nije u skladu sa sposobnosti tela da obradi hranu koju mu dajete.

Loš ten i suva, beživotna koža bez sjaja: Višak kiseline izlučuje se preko kože te uzrokuje njeno oštećenje i upalu.

Bolest desni, karijes i neprijatan zadah: Mogu se direktno povezati sa izrazito kiselom ishranom jer se tada bakterije mnogo brže razmnožavaju nego kod alkalne ishrane.

Česte kijavice i prehlade: Kada telo ne dobija pravu hranu i kada se želudačna flora menja, verovatni ishod je slab odbrambeni sistem.

Bolovi u mišićima i zglobovima: Upala može biti znak da se alkalni minerali u kostima i mišićima izlučuju kako bi neutralisali kiselost. Pojedine kiseline, poput arahidonske kiseline u crvenom mesu, takođe aktiviraju upalu.

PRIMER JELOVNIKA KOJI zakiseljavaju TELODORUČAK: Čak i bez šećera, kafa ili crni čaj su kiseli. Kiselo je i pecivo od lisnatog testa.UŽINA: Pecivo za pauzu je kiselo. Gazirani sokovi su kiseli. Voćni sok je kiseo. Čokoladice su kisele.RUČAK: Kisela su sva popularna restoranska jela - hamburgeri, pice, pohovana piletina. Salata bi mogla biti u redu, ali preliv je izrazito kiseo. Kiseli su čak i 'zdrav' sendvič i gazirani napitak, a to važi i za vrećicu čipsa.UŽINA: U kancelariji biste mogli utoliti glad negaziranom mineralnom vodom, bananom i bademima, ali oni se u automatima ne prodaju. Piće s prijateljima: Možda uveče poželite neko alkoholno piće, ali čaša vina nije rešenje. Možda ćete se bolje osećati, ali i ona je kisela.VEČERA: Čak i naizgled zdrav obrok od piletine sa grila i salate može zbog stresa pod kojim ste na kraju dana postati kiseo. Uz to, opteretićete probavni sistem kalorijama baš kada je pomislio da je vreme da uspori. To će vas pratiti celu noć. A ako ste mislili da su testenina ili pirinač dobra zamisao, samo ste uzaludno nametnuli želucu prekovremeni rad.

Foto shutterstock
Foto shutterstock

Šoljica kakaa i keks pre spavanja? Još kiseline.

PRIMER JELOVNIKA KOJI ČINI TELO alkalnimNAKON BUĐENJA: Topla voda sa limunom ili čaj od koprive.DORUČAK: Omlet sa začinskim biljem.RUČAK: Losos, pire od šargarepe i spanaća i sos od konoplje.VEČERA: Supa od začinskog bilja, namaz od ovčjeg sira i rena na integralnom krekeru.Pre spavanja: Čaj od kamilice.NAJBOLJE ALKALNE NAMIRNICEAvokado, krompir, amarant, celer listaš, raštan, bademi, šargarepa, kvinoja, cvekla, ulja, brokoli, đumbir, lubenica, mango i papaja, komorač, smokva, kokos...

GRUPE KISELIH NAMIRNICADole nabrojane namirnice razvrstane su prema jačini kiselosti. Upamtite, umesto da izbacite svu kiselu hranu, savetujemo da smanjite unos kiselih namirnica i umesto toga uvrstite u ishranu više alkalnih namirnica.

EKSTREMNO KISELE NAMIRNICE - Životinjske belančevine: svinjetina, riba, piletina, jagnjetina, govedina. Prerađeni mlečni proizvodi: zreli sir. Rafinisana ulja i masti: margarin, kukuruzno ulje. Industrijski prerađeni proizvodi, konzervirana hrana. Hrana koja sadrži rafinirani šećer i brašno: konzervansi, gazirana pića, keks, bombone, čokolada, beli hleb. Kafa, alkohol

SREDNJE KISELE NAMIRNICE - Biljne belančevine: leblebije, pasulj, sočivo. Sveži mlečni proizvodi: sveži sir. Orašasti plodovi: indijski orasi, kikiriki, pistaći

RECEPTI ZA POSTIZANJE PH RAVNOTEŽE TELASUPA OD MRKVE I ĐUMBIRASastojci: 450 g šargarepe (oprane i iseckane), mali krompir (opran i naseckan), 700 ml vode ili organskog povrtnog temeljca, đumbir, morska so, pomorandža, peršunPriprema: Trećinu količine šargarepe iskoristite za sok. Preostalu šargarepu i krompir kuvajte u povrtarskom temeljcu ili vodi dok ne omekšaju. Miksajte u blenderu da dobijete glatku smesu. U nju narendajte đumbira prema ukusu. Dodajte sok od šargarepe i posolite. Iscedite malo narandže i ukrasite peršunom.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

SALATA OD kvinoju S AVOKADOM, paradajz, peršun i pinjolKvinoju možete delimično ili potpuno zameniti prosom ili bulgurom.Sastojci: 45 g kvinoje, 120 ml vode, šaka peršuna sitno iseckanog, avokado (oguliti, izvaditi košticu i meso naseckati), pola male paradajza iseckane, sok polovine grejpfruta, 10 pinjolaPriprema: kvinoju isperite i ocedite, stavite u lonac s vodom i zakuhajte na jakoj vatri. Poklopite i smanjite vatru na tihu. Kuvajte 15 minuta, zatim sklonite s vatre. Razrahlite viljuškom i pustite da se ohladi. Na ohlađenu kvinoju stavite peršun, avokado i paradajz. Prelijte sokom grejpfruta i umešajte pinjole.

DODATNI SAVETI:POTREBNO NAM JE ČETIRI PUTA MANJE MESA NEGO ŠTO JEDEMOOrganizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda procenjuje da je muškarcima na godinu potrebno 20 kilograma, a ženama 16,5 kilograma belančevina. Britanci svake godine pojedu u proseku 79,3 kilograma mesa, Australijanci više od sto kilograma.

Kandida VOLI KISELO OKRUŽENJE Kandida je najčešći je uzrok gljivične infekcije kod ljudi, a uspeva u kiseloj sredini. Najbolje se leči izbacivanjem šećera, fermentisane hrane i alkohola, a pomažu đumbir, beli luk i peršun.

ODNOS Alkalnog I KISELOGKako biste povećali alkalnost organizma, ne treba jesti isključivo alkalne namirnice. Najbolji je odnos dve trećine alkalnih i jedna trećina kiselih.

KROMPIR VEZUJU KISELINE U ŽELUCU Krompir su sjajan izvor alkalnosti jer je bogat zdravim ugljenim hidratima. Krompir vezuju kiselinu u želucu, a taj alkalni učinak koristi celom organizmu.

KOKOSOVO ULJE JE ALKALNO Kuvanjem se zbog visoke temperature uništavaju dragoceni vitamini u uljima. Zbog veće otpornosti na toplotu, za kuvanje je najbolje kokosovo ulje.

SVE ZAČINSKO BILJE I SEMENKE SU ALKALNE Kao što je svako meso kiselo, tako su sve aromatične i začinske biljke alkalne. Uz to, korisne su jer sadrže minerale i vitamine. Trebalo bi ih češće uvrstiti u ishranu jer imaju veliku hranljivu vrednost.

24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track