PRONAĐEN LEK PROTIV RAKA: Počelo testiranje vakcine koja uništava ćelije tumora
Foto: Profimedia

Eksperiment

PRONAĐEN LEK PROTIV RAKA: Počelo testiranje vakcine koja uništava ćelije tumora

Život -
U Britaniji otpočelo testiranje novootkrivene vakcine u koju se uzdaju istraživači

Ova vakcina bi se koristila u slučajevima kada bi se svi ostali tretmani pokazali neuspešnim. Prvi test na ljudima već je otpočeo, i prvim učesnicima eksperimenta lek je ubrizgan u bolnici u Londonu. U naredne dve godine očekuje se učešće ukupno 30 pacijenata. Slično običnim vakcinama, postupak uzrokuje pojačanu aktivnost imunog sistema tela, koji napada i uništava konkretne pretnje - u ovom slučaju, kancerogene ćelije.

Ilustracija (Foto: Profimedia)
Ilustracija (Foto: Profimedia)

U normalnim okolnostima komponente telesnog imunog sistema poput belih, "T" krvnih zrnca, uništavaju ćelije kancera, ali pojedini tumori uspevaju da izbegnu aktivaciju ove prirodne odbrane. U tom slučaju kancer se širi i razvija toliko da potiskuje celokupan imuni sistem. Nije otkriven uzrok ove pojave, ali sumnja se na mnoge faktore, pogotovo na sposobnosti ćelija raka da utiču na proizvodnju belih krvnih zrnaca. Uobičajeno, vakcine rade tako što se pacijentima ubrizgava mala količina antigena, koji imaju sposobnost da izmame sistem odbrane, koji stimuliše telo da proizvodi specijalizovana antitela. Sposobnost razvijanja tih antitela zadržava se, tako da imuni sistem može i u budućnosti da se bori protiv iste ili slične pretnje.

Ćelija raka kože (Foto: Profimedia)
Ćelija raka kože (Foto: Profimedia)

Prema tome, nova vakcina sastavljena je od malih fragmenata enzima koji se mogu naći u ćelijama raka. Naučnici se nadaju da će se ovom metodom telo poticati da razvija specifična antitela koja za metu imaju ovaj enzim, što bi značajno pomoglo u borbi protiv raka. Kako bi se vakcina aktivirala, potreban je okidač reakcije, u ovom slučaju male doze hemoterapije. Istraživači veruju da će se vakcina pokazati efikasnom, i testiraju njeno dejstvo na pacijentima kojima je dijagnostikovana metastaza i terminalna faza raka.

(Iflscience)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track