Majčinim mlekom do zdravog stomačića
Foto: Shutterstock

Najčešći izazivači bolesti gastroenterološkog trakta kod beba su virusi i bakterije

Majčinim mlekom do zdravog stomačića

Život -
Profesor i pedijatar s višedecenijskim iskustvom dr Nedeljko Radlović otkriva za Dr Kurir da porodilje svoje mališane treba obavezno da doje do četvrtog meseca starosti

Bolesti gastroenterološkog trakta na drugom su mestu po učestalosti oboljenja kod dece, posle onih koje se javljaju na respiratornom traktu. Kako bi se sprečila njihova pojava najvažnija je prirodna, zdrava ishrana, bez raznoraznih veštačkih dodataka.

Pored toga, majke treba da doje decu, jer je majčino mleko nepresušan izvor zdravlja. Mnogobrojnim istraživanjima dokazano je da mališani koje su majke dojile imaju jači imunitet i ređe obolevaju od stomačnih tegoba - kaže za Dr Kurir profesor i pedijatar s višedecenijskim iskustvom Nedeljko Radlović, i dodaje da bolesti gastroenterološkog trakta mogu da izazovu virusi, bakterije, ali da one mogu nastati i pod alerijskim uticajem.Higijenom protiv salmoneleMeđu bakterijskim oboljenjima kod dece najčešća je salmonela, koja je prisutna u termički loše obrađenom kokošjem mesu i jajima.- Simptomi i trajanje bakterijski izazvanih bolesti slični su kao i onih virusnih, samo u ovom slučaju stolica može biti sluzava, pa i krvava. Salmonela se prenosi zaraženom hranom i vodom, a najčešća posledica oboljenja koje ona izaziva je dehidratacija, pa lečenje podrazumeva nadoknađivanje tečnosti - kaže sagovornik Dr Kurira i dodaje da je kao prevencija najvažnija higijena.Kad nastupe te infekcije, ishrana ne mora da se koriguje, ali ukoliko dete ima povišenu temperaturu, treba izbegavati belančevine.Kravlje mleko treba izbegavatiNajčešće alergijske reakcije koje nastaju kod odojčadi izazvane su proteinima iz hrane poput kravljeg mleka, pa dr Radlović savetuje da se bebe hrane isključivo majčinim mlekom - tako se izbegavaju alergije i smanjuje se mogućnost za njihovo razvijanje u kasnijem dobu.- Alergije se javljaju najčešće kod odojčadi koja je hranjena veštačkom hranom, iako su one moguće i posredstvom majčine hrane, ali to je veoma retko. Posavetovao bih svim majkama da doje decu do četvrtog meseca, a između četvrtog i šestog treba početi sa uključivanjem različitih dodataka. Dojenje predstavlja veoma bitan faktor sigurnosti i prevencije - ističe dr Radlović.Najčešći je rotavirusRotavirus je jedan od najčešćih uzročnika dijareje kod male dece. Javlja se uglavnom kod beba u prvoj godini života, ali ponekad i kasnije. Taj mikroorganizam jednostavno „zbriše“ ćelije koje se nalaze na površini creva, što potpuno onemogući varenje.- Rotavirus je vrlo infektivan, čest i lako prenosiv. Infekcija rotavirusom se manifestuje povišenom telesnom temperaturom i umerenom dijarejom u vidu vodenaste stolice, a traje od sedam do deset dana. U tom periodu savetuje se da jedini šećer koji dete uzima bude iz majčinog mleka - ističe dr Radlović.Prema njegovim rečima, sumnja na ovaj virus postavlja se posle pregleda bebe, a potvrda dijagnoze dobija se nakon jednostavnog laboratorijskog pregleda stolice na rotavirus.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track