METODA KOJA ĆE VAS PREPORODITI: Smanjite stres i umirite lupanje srca
Foto: Shutterstock

Pokušajte

METODA KOJA ĆE VAS PREPORODITI: Smanjite stres i umirite lupanje srca

Život -

Zanimljivi metod disanja "4-7-8" razvio je doktor Endru Vejl, harvardski lekar koji je proučavao meditaciju i tehnike disanja i načine kako to može biti od velike pomoći u borbi protiv stresa...

Nakon niza eksperimenata doktor Endru Bejl je došao do jednostavne metode disanja! Ime joj je "Metoda 4-7-8". Naime, kada ste pod jakim stresom, srce vam lupa, uznemireni ste, ili ne možete zaspati samo uradite sledeće:

Udobno se smestite u ležeći položaj.Zatvorite oči i duboko udahnite zrak kroz nos. Udisaj (punim plućima) treba da traje pune 4 sekunde.

Nakon toga zadržite vazduh odnosno dah u plućima punih 7 sekundi. Nakon toga počnite lagano da ispuštate vazduh kroz usta u trajanju od celih 8 sekundi. Zatim ponovite celu proceduru "4-7-8". Dok ovo radite možete brojati sekunde u sebi i u tom trajanju pratiti postupke disanja.

Metod ponavljate sve dok ne dobijete željeni rezultat. Kada su ljudi uznemireni ili pod stresom endokrini sistem otpušta adrenalin. To ubrzava broj otkucaje srca, disanje postaje ubrzano i plitko te čovek počinje da se oseća uznemireno i loše.

Korišćenjem ove metode disanja dolazi do poništavanja delovanja adrenalina i telo je prinuđeno da uspori srčani ritam. Na početku metode možete osetiti kratku nelagodu, ali kako nastavljate osetićete olakšanje, smanjenje stresa i mentalno olakšanje.

Dr Veil preporučuje da ovu metodu primenjujete na početku svakog dana, dva puta, čime ćete je usavršiti; tako ćete uvek moći da je primenite kada vam je potrebno.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

(Zdravljebezdoktora)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track