MIRISI IMAJU ČUDNU MOĆ: Evo kako da povratite snagu i optimizam
Foto: Shutterstock

Aromaterapija

MIRISI IMAJU ČUDNU MOĆ: Evo kako da povratite snagu i optimizam

Život -
Imaju čudesnu moć: začas mogu da poprave ili pokvare raspoloženje! Zahvaljujući njima, razvijena je čitava filozofija lečenja, aromaterapija. Da li vas zanima koji će mirisi učiniti da povratite snagu i optimizam?

Da li ste znali da je miris u vašem domu prva stvar koju gosti primete kada uđu? Najlakši način da vam dom divno miriše, a samim tim i da se svi u njemu lepo osećaju, jeste da upalite aromatičnu sveću ili, još bolje, esencijalno ulje. Primera radi, mirisne sveće mogu vam popraviti raspoloženje, ublažiti stres, učiniti da osetite priliv snage... Zato, kada dođete na posao iznervirani zbog saobraćajne gužve, dovoljno je da zapalite mirisnu lampicu s nekim etarskim uljem, ako imate svoju kancelariju, a ako je delite s kolegama, kupite čarobnu flašicu sa etarskim uljem i kapnite po kap na pulsne tačke na rukama. Prilikom izbora arome imajte na umu da bor, recimo, opušta nerve, zbog čega je idealan za kancelariju. S druge strane, slatkast miris cimeta podstiče rad mozga i jača kognitivne funkcije, pa nije loše imati ga pri ruci kada vam je potrebna koncentracija za učenje ili rad na nekom zahtevnom poslovnom projektu.Jasminom protiv depresije Etarsko ulje jasmina će vas probuditi i oterati depresivne misli.

Lekoviti limun i pomorandžaCitrusi bude i vraćaju energiju, pa kada ste umorni, dovoljno je da iscedite svež limun i pomorandžu i pustite da vas obuzme njihov miris.

Lavanda za relaksacijuLavanda je pravi miris za opuštanje i relaksaciju, vrlo brzo smiruje i um i telo i najbolja je pomoć za one koje muči nesanica.

Gardenija, eukaliptus i pačuliEtarsko ulje gardenije predstavlja moćan afrodizijak. Kombinacija mirisa šume i cveća prostoriji će dati setnu i romantičnu atmosferu. Eukaliptus pojačava koncentraciju i deluje opuštajuće. Pačuli će vam razbistriti glavu i pomoći da donesete prave odluke. Isto tako, rešiće vas nervoze i depresivnog raspoloženja.

Vanila i mentaMentol podstiče koncentraciju i čisti disajne puteve, dok ćete sreću i radost osetiti kada udahnete miris sveže trave ili vanile.

Pripremila : Vesna Stanimirović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track