NE PANIČITE, NIJE UVEK SRCE: 5 najčešćih razloga bola u grudima!
Foto: Profimedia

Savet

NE PANIČITE, NIJE UVEK SRCE: 5 najčešćih razloga bola u grudima!

Život -

Kada god se javi osećaj bola u pgrudima, obično se pomisli na srce i probleme sa srcem. Međutim, mnogo je drugih okidača ove neugodne pojave, a pogledajte koji su najčešći.

Ljudsko telo je jedan besprekoran mehanizam koji je povezan više nego što mi to mislimo. Tako razlog fizičkog bola može biti psihički, ali i obrnuto. Ni neugodna bol u prsima, koja se tako često javlja, nije izuzetak. Osim boli u prsima kao psihosomatske posledice, pogledajte koji su najčešći uzroci.

1. Gorušica

Osećaj pečenja u grudima, poznatiji pod nazivom gorušica, javlja se zbog povratka želudačne kiseline u jednjak zbog koje se i javlja neugodno pečenje. Ova bol se obično javlja do sat vremena nakon obroka, a osim hrane uzroci mogu biti i različiti lekovi, emocionalni stres i pušenje, ali i brzo gutanje hrane, kao i ležanje nakon jela. Gorušica se može prevenirati sporim jedenjem, žvakanjem hrane, izbegavanjem ljute hrane...

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

2. Istegnuti mišići

Nakon poseta teretana, ali i bilo kakvog drugog dizanja velikog tereta često se dogodi opterećenje grudnih mišića. Bol koja se tada javi takođe je slična infarktnoj boli. Najbolji savet svakako je da se ne opterećujete dizanjem teških predmeta.

3. Herpes zoster

Reč je o zaraznoj bolesti usled koje se na koži pojavljuju bolni mehuri ispunjeni tečnošću. Osim iziritirane, upaljene i bolne kože, bolovi se mogu javiti i u prsima, posebno ako se osip nalazi na prsima. Što se tiče lečenja, ne postoji lek koji može uništiti virus herpes zostera. Ono što se može učiniti jest održavati kožu čistom kako bi se sprečila bakterijska infekcija.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

4. Problemi sa pankreasom

Samo zato što uzrok bola u grudima ne upozorava na srčani udar, ne znači da je bol bezopasna. Naime, intenzivni bolovi u prsima mogu upozoravati da nešto nije u redu s vašim pankreasom, i to često može označavati neku infekciju. Ako vam bol potraje, trebali biste se svakako javiti lekaru, a tretman će obično uključivati antibiotike i lekove protiv boli.

5. Kostokondritis

Ovo stanje zapravo označava zapaljenje hrskavice u grudnome košu. Tačan uzrok je nepoznat, a pretpostavlja se da može biti trauma od neke fizičke opovrede, fizički napor, neki virusi ili određene vrste artritisa. Kod lečenja ovoga stanja najčešće se koriste lekovi za ublažavanje bola.

(ordinacija.vecernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track