NEMOJTE ČEKATI DA SE RAZBOLITE: Koristite ovih 8 namirnica i smanjićete hronične upale!
Foto: Profimedia

Ishrana je najbitnija

NEMOJTE ČEKATI DA SE RAZBOLITE: Koristite ovih 8 namirnica i smanjićete hronične upale!

Život -

Hronične upale drže vaše telo pod konstantnim stresom. Nakon što upala dosegne svoj vrhunac, može rezultirati raznim bolestima, poput srčanih tegoba, dijabetesa i neurodegenerativnih poremećaja.

Hrana koju jedemo ima važnu ulogu za zdravlje našeg organizma, pa tako može i smanjiti upale koje se javljaju u telu. Kako biste što bezbolnije i brže smirili upale, ali ih i prevenirali, donosimo vam listu namirnica koja će vam biti od velike pomoći.

1. Borovnica

Ta sitna bobica bogata je antocijanom koji je moćan antioksidans. Zbog svog delovanja pomoći će u borbi upala kao što su giht i osteoartritis. Borovnice takođe poboljšavaju koncetraciju i daju energiju.2. Sirovi kakao

Sirovi kakao izuzetno je bogat antioksidansima koji su odličan saveznik u borbi protiv raznih bolesti. Sadrži najvišu koncentraciju antioksidansa u poređenju s bilo kojom namirnicom. Uz to bogat je mineralima, pogotovo magnezijumom, koji pomaže u borbi protiv stresa.

3. Kokosovo i maslinovo ulje

Kokosovo ulje, baš kao i maslinovo deluje antibakterijski i antivirusno. Leči kardiovaskularne probleme i snižava holesterol.

4. Cimet i kurkuma

Cejlonski cimet ima lekovita svojstva. Pomaže kod upala i infekcija. Sadrži visoke razine antioksidanta i fenola koji pomažu kod infekcije. Kurkuma je naročito lekovit začin jer poseduje anti-upalna svojstva. Obnavlja crevnu floru, smanjuje nadutost, smanjuje upale kod artritisa i s razlogom je jedan od najpopularnijih začina. Kurkuma u kombinaciji s medom odlična je kao prirodni antibiotik.

5. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi bogati su omega 3 masnim kiselinama, pogotovo bademi, orasi i lešnici koji su krcati magnezijumom, mineralom koji pomaže u jačanju imuniteta. Bogati su vlaknima koji daju osećaj sitosti.

6. Peršun

Ima visoke nutritivne vrednosti i odličan je izvor vitamina C. Leči upale i dobar je izvor folne kisleine koja je dobra za zdravlje srca. Može smanjti učestalost gripa i prehlada zbog svog delovanja.

7.Kelj

Kelj je namirnica koja ima snažno antioksidativno delovanje. Jača imunitet zbog vitamina C koji izvrsno deluje na krvne sudove i smanjuje rizik od srčanog udara. 8. Plava riba

Skuša i tuna sadrže visoke količine omega 3 masnih kiselina koje su odlični čuvari krvnih sudova. Plava riba bogata je proteinima i vitaminima D i B. Odlične su za zdravlje kostiju jer poboljšavaju apsorbciju kalcijuma.

Profimedia
Profimedia

(zadovoljna.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track