OJAČAJTE IMUNITET U PAR KORAKA: Ovim trikovima ćete sprečiti prehlade
Foto: Profimedia

Saveti

OJAČAJTE IMUNITET U PAR KORAKA: Ovim trikovima ćete sprečiti prehlade

Život -

Šta je najvažnije napraviti po ovom ćudljivom vremenu kada vladaju gripovi i prehlade? Odgovor je zaštititi imunitet!
Poredstavljamo vam nekoliko trikova kojima ćete osnažiti organizam i pripremiti ga za napad virusa i bakterija.

Sledite savete i ostanite zdravi tokom cele zime.

OSTANITE U FORMI – VEŽBAJTE

Ne odustajte od vežbe samo zato što je hladno, neki stručnjaci preporučuju da vežbate na vazduhu! Čak je i 30 minuta dovoljno kako bi osnažili organizam i ostali zdravi.

UŽIVAJTE U OPUŠTANJU I SNU

Držite nivo stresa pod kontrolom. Napetosti i stresne situacije možete izbeći aktivnostima, poput joge, vežbi disanja ili opuštanja mišića. Spavajte. Tokom sna, hormoni pomažu vašem telu da se oporavi i ponovno izgradi. Ako kontinuirano spavate premalo, vaš imunitet je u opasnosti.

VITAMINI

Oni direktno osnažuju učinak imunološkog sastava. Povećajte unos vitamina C, vitamina A, beta karotena, vitamina E and selena. Vitamin A smanjuje rizik od infekcija. Gvožđe pojačava imunitet kroz niz važnih enzima. Cink igra važnu ulogu u normalnom rastu i povećava proizvodnju antitela. Sve vitamine možete pronaći u svežim namirnicama pa pažljivo birajte svoje obroke ili ih u organizam unesite putem dodataka prehrani.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

VOĆE I POVRĆE ČUVAJU ZDRAVLJE

Na stolu uvek imajte puno svežeg voća i povrća. Konzumirajte ih kao sveže napitke, dodatke salatama ili obrocima ili kao samostalni međuobrok.

NE ZABORAVITE NA TEČNOST

Instinktivno ćemo posegnuti za čajem kada smo bolesni, znajući da topli napitak hrani imuni sistem, a varijacija biljaka u njemu može pomoći u borbi protiv infekcija. Bostonski su istraživači otkrili da osobe koje svakodnevno piju pet do šest šoljica crnog čaja, ojačavaju baš deo imunološkog sastava koji se bori protiv infekcija.

SMANJITE UNOS KALORIJA I IZBEGAVAJTE TOKSINE

Ograničavanje unošenja kalorija u organizam osnažuju ključne stanice imunološkog sustava koje se bore protiv infekcija. Za zdrav i snažan imunitet, važno je izbegavati nikotin i alkohol.

NEGUJTE SAMO POZITIVNE MISLI

Negativne misli deluju negativno i na imunološki sastav stoga samo pozitivne misli prenosite iz jednog dana u drugi.

HIGIJENA

Svi znamo da se najlakše zaraziti putem prljavih ruku, stoga pazite kamo ih stavljate i ne dirajte lice prljavim rukama.

(vecernji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track