PAŽNJA: Klime šire zarazu, evo šta sve možete da dobijete od njih!
Foto: Shutter

Oprez i s uređajima za rashlađivanje

PAŽNJA: Klime šire zarazu, evo šta sve možete da dobijete od njih!

Život -
Temperatura u zatvorenim prostorijama ne bi trebalo da bude niža od 22 stepena, odnosno u sobama ne treba da bude niža više od pet stepeni nego što je na otvorenom

Do upale sinusa i prehlade mogu dovesti i klima-uređaji, koji često nemaju pravilno podešenu temperaturu. Iako stručnjaci preporučuju da se klima podešava tako da temperatura u prostorijama ne bude niža od 22 stepena Celzijusova, ali i da razlika između spoljašnje i unutrašnje temperature ne bude veća od pet stepeni, ta preporuka se često ne poštuje.

- Velike temperaturne razlike veoma loše utiču na respiratorne organe. Pored upale sinusa i prehlade, klima-uređaji mogu biti uzročnici i brojnih drugih respiratornih infekcija. Naime, u njima se, ukoliko se redovno ne čiste, talože bakterije i virusi, koje pored infekcija gornjih disajnih puteva, mogu izazvati i bronhitis, a u njima se može naći i bakterija legionela, koja može biti smrtonosna - navodi dr Tatjana Radosavljević.Ta bakterija izaziva takozvanu legionarsku bolest, koja se razvija od dva do 10 dana nakon što se udahne.- Simptomi oboljenja su slični kao kod gripa - napominje ona.

Pored te bakterije, u klimama se može naći i koksaki virus, koji napada srce i druge organe i takođe može biti smrtonosan. Zato stručnjaci savetuju da se filteri u klimama čiste na svakih 15 dana, dok bi generalno čišćenje klime trebalo obaviti jednom godišnje.

Oprez!U klima-uređajima stacioniraju se brojne bakterije, a u njima se može naći i potencijalno smrtonosna legionela, kao i neki virusi poput koksakija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track