POGORŠAVA SE TOKOM NOĆI: Bol u kostima može biti znak SMRTONOSNE bolesti! Otkrijte je na vreme!
Foto: Profimedia

PAZITE SE!

POGORŠAVA SE TOKOM NOĆI: Bol u kostima može biti znak SMRTONOSNE bolesti! Otkrijte je na vreme!

Život -

Rak kostiju obiluje različitim simptomima i zbog toga se često pogrešno dijagnostifikuje.

Rak kostiju je jedan od ređih oblika ove opake bolesti jer se uglavnom razvija u dugim kostima, poput onih u nogama i u nadlaktici.

Najčešći simptom je konstantan bol u zglobovima, sličan onom kod artritisa pa se često bolest pogrešno dijagnostikuje upravo kao artritis. Karakteristično je da se bolovi pogoršavaju tokom noći. Ostali simptomi su oticanjue i crvenilo zglobova što je uzrok težem pomeranju istih. I ovi simptomi se često pogrešno povezuju sa gihtom neprijatnom upalnom bolešću, koja nastaje kad se u zglobovima natalože kristalići mokraćne kiseline.

Pored ovih, simptom kancera kostiju mogu biti i slabe kosti koje lako pucaju što takođe može navesti lekare da pomisle da je u pitanju osteoporoza. Zbog toga se lekari pozivaju na brzu reakciju u slučajevima kada su obolela deca ili mlađi odrasli ljudi. Snimanje rentgenom kostiju može povećati šanse za preživljavanjem ove bolesti.

Ipak, iako može da se izleči kada se otkrije u ranom stadijumu, lečenje je teško i naporno za svakog pacijenta, a može da obuhvata radio i hemioterapiju, u nekim slučajevima i amputaciju ukoliko je karcinom izolovan.

foto Profimedia
foto Profimedia

(net.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track