KINEZITERAPIJA: Pokreti koji leče i stanja posle infarkta i šloga
Foto: Stefan Jokić

Prepoznajte simptome

KINEZITERAPIJA: Pokreti koji leče i stanja posle infarkta i šloga

Život -
Drevna grana fizikalne medicine pomaže pri tretmanu uzroka problema, rehabilitaciji sportskih povreda, njihovoj prevenciji, kao i u poboljšanju svakodnevnog života ljudi, pa i onih koji su imali neka od najtežih oboljenja

Često vas bole leđa i vrat i pod stalnim ste stresom zbog svakodnevnih obaveza? Zbog toga pribegavate raznim lekovima za ublažavanje tih simptoma, ali pritisak u gornjem delu leđa ne prolazi. Svakim danom je, čini vam se, sve gore. Da li ste možda pomislili da sve vreme samo lečite znake problema umesto njegovih uzroka, pa vaš trud zato i nema dugotrajan efekat?Kineziterapija - drevna grana fizikalne medicine - nepogrešivo pomaže pri tretmanu uzroka problema, rehabilitaciji sportskih povreda, njihovoj prevenciji, kao i u poboljšanju svakodnevnog života ljudi, pa i onih koji su imali neki zdravstveni problem poput srčanog udara.Fizioterapeut Milan Ilić istakao je da je kineziterapija metoda koja kao osnovno sredstvo za rad koristi pokret i da zato zauzima vodeće mesto u svakoj fazi lečenja ili rehabilitacije pacijenata.

- Glavni cilj kineziterapijskog lečenja jeste uspostavljanje fiziološke funkcije povređenog segmenta ili čitavog tela. To se postiže primenom adekvatno prepisanih i pravilno doziranih vežbi. Kineziterapija datira još iz vremena Konfučija, iz perioda 2.700 godina pre nove ere. Nakon Kineza, tu vrstu terapije prihvatili su i antički Grci, pa je čak i Aristotel pisao o tome. Ona kod nas dobija na značaju za vreme Drugog svetskog rata, kad je bilo mnogo ranjenika koji su morali brzo da se oporave i vrate u borbu. U tom periodu je i nastala kineziterapija kakvu poznajemo danas - objasnio je Ilić.Prema njegovim rečima, kineziterapija danas se, pre svega, bavi vraćanjem normalnog obima pokreta kod pacijenta, jačanjem određenih segmenata muskulature, vraćanjem funkcije mišića i njihovim jačanjem.- Putem različitih vrsta pokreta i primenom rehabilitacionih tehnika, pacijentu se omogućava da se što efikasnije i u najkraćem roku oporavi od povrede i vrati normalnim životnim aktivnostima - naglasio je sagovornik Dr Kurira i dodao da je većini pacijenata za oporavak potrebno između mesec i mesec i po dana, odnosno 12 tretmana.- U zavisnosti od toga kog je nivoa oštećenje i šta se rehabilituje, koristi se aktivan, pasivan ili aktivno potpomognut pokret. Pasivan pokret je kad pacijent ne radi ništa i sve radi terapeut, aktivan je kad pacijent sve radi sam, a aktivno potpomognut podrazumeva da pacijent inicijalno radi sam, ali je potpomognut ili rukom terapeuta, ili sredstvom u rehabilitaciji (traka, lopta) - rekao je on.

Kineziterapija se preporučuje i posle nekih teških stanja ili trauma kao što su srčani ili moždani udar.- Kineziterapija je lek koji najmanje škodi, ne može da izazove nikakve nuspojave ili alergijske reakcije. Zato se preporučuje da kineziterapija ili vežbanje bude sastavni deo dnevne rutine svakog pojedinca kako bi se poboljšalo opšte zdravlje, ili izbegle moguće povrede. Današnji tempo i način života utiču na to da maltene svaka osoba ima problema s vratom, kolenom ili skočnim zglobom. Zato se preporučuje da se svakog dana, u trajanju od 15 do 30 minuta, odrade neke kineziterapeutske ili obične vežbe. To može da bude ujutru ili pre standardnog treninga. Delotvornost se primeti veoma brzo, ljudi se jednostavnije kreću, ali se i generalno bolje osećaju - rekao je Ilić i naglasio da kineziterapija treba da bude uvertira za teretanu, jogu ili zumbu kako ne bi u toku bavljenja tim aktivnostima došlo do povreda ili drugih neprijatnosti.

Terapija od sat vremenaSAMO CILJANE I JASNO DEFINISANE VEŽBE SU EFIKASNEFizioterapeut Milan Ilić istakao je da nije svaki pokret lek, već da su u pitanju ciljane i jasno definisane vežbe.- Terapija nije delotvorna kad neko izvodi bilo koji pokret. Takođe, veoma je važno to da se svakom pacijentu pristupi individualno. Terapija traje sat vremena i terapeut je sve vreme s pacijentom - rekao je Ilić.

ČinjeniceNajefikasnija u tretmanu

- kičme- vrata- stresa- skočnih zglobova- kolena

FMS - Najnovija metoda kineziterapijeOTKRIVANJE NAJSLABIJE KARIKE U ČITAVOM TELUNajnovija i najpopularnija metoda kineziterapije u svetu je FMS. Ona predstavlja sistem koji se bavi analizom funkcionalnih obrazaca pokreta i njihovih komponenti, kao što su mobilnost i motorna kontrola.- FMS je dijagnostičko-rehabilitaciona metoda, koja čitavo naše telo posmatra kao celinu i bavi se ispitivanjem ne samo jednog njegovog dela već nam pomaže da odredimo zone najvećeg deficita u pokretljivosti čitavog tela i eventualne asimetrije - istakao je Dimitrije Kovač, jedini licencirani terapeut za tu metodu u Srbiji.Ona je namenjena svima, bez obzira na pol i godine, ali najviše se primenjuje u sportu kao jedan od instrumenata u borbi protiv povreda.- Cilj testiranja je da se na jednostavan način pronađu najslabije karike u kinetičkom lancu i da se one koriguju. Time se poboljšava čitav obrazac pokreta, čime se naravno u velikoj meri smanjuje procenat rizika za nastanak sportske povrede. Konkretno, ako čoveka bole leđa, mi ćemo saznati zašto ga bole i izlečiti uzrok bola, a ne samo posledicu - objasnio je fizioterapeut Kovač.Zanimljivo je da na FMS moraju da idu svi fudbaleri Bajerna, NBA liga, ali i profesionalni bejzbol igrači u Americi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track