Priuštite sebi dobar san i odmor! Pokušajte, isplati se!
Foto: Shutterstock

Istine i zablude

Priuštite sebi dobar san i odmor! Pokušajte, isplati se!

Život -
Vašem telu je neophodan kontinuiran odmor u toku noći, a da biste to postigli, treba samo malo discipline. Pokušajte, višestruko će vam se isplatiti!

Često verujemo da znamo šta je najbolje za nas, a onda se ispostavi da smo bili u zabludi. Možda mislite da vam ne treba mnogo sna da biste se odmorili, a ne primećujete da vaš organizam zbog toga pati. Ovo su najčešće istine i zablude o spavanju.Ako ostanem budan celu noć i učim, ujutru ću biti bolje pripremljen za ispit.Zabluda! Organizmu je neophodan odmor, a tokom sna mozak skladišti informacije iz krakoročnog u dugoročno pamćenje. Stoga, ako ne spavate noć pred ispit ili pre važnog sastanka, nećete moći da se setite informacija podjednako brzo kao kada ste naspavani. Nedostatak sna smanjuje moć pamćenja i koncentracije. Ljudima je potrebno 7-8 sati sna.Istina! Našem organizmu je potrebno dovoljno sna da bi se odmorio i regenerisao. Dok spavamo, prolazimo kroz pet faza u toku kojih dolazi do usporavanja srčanog ritma i snižavanja telesne temperature. U prvoj trećini sna, tzv. sporom talasu, telo se isceljuje i obnavlja, dok u poslednjoj fazi prolazi kroz REM ciklus, kada sanjamo i tada se mozak ponovo pokreće. Mogu da nadoknadim spavanje preko vikenda ili posle podneZabluda! Duže spavanje preko vikenda neće vam nadoknaditi propuštene sate sna u toku nedelje. Može čak da ima suprotan efekat jer ćete se u ponedeljak probuditi još umorniji. Najbolje bi bilo da svako veče idete na spavanje u isto vreme, pre ponoći, jer se dotle aktiviraju procesi koji usporavaju starenje.

Ne mogu da zaspim bez televizoraZabluda! Dokazano je da osobe koje su izložene svetlosti uređaja poput televizora, kompjutera i telefona, mnogo češće imaju poremećaje spavanja, jer ih svetlost i smenjivanje slika stimulišu da ostanu budni. Vašem organizmu je potreban potpuni mrak, tako da bi trebalo da pogasite sva svetla, a ako vam sa ulice dopire ulično osvetljenje, navucite roletne. Alkohol mi pomaže da brže zaspimIstina! Kada preterate s pićem, brže zaspite, ali vam alkohol pritom onemogućava miran san, jer remeti faze kroz koje u toku noći treba da prođete. Spavanje vam biva isprekidano, budite se više puta i ne možete da uđete u fazu kada sanjate. Ako baš ne možete bez alkohola, nemojte ga piti bar tri sata pre odlaska u krevet.

Pripremila Vanja Ostojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track