PUT KA ZDRAVOM ŽIVOTU: Saveti zlata vredni
Foto: Thinkstock

Treće doba

PUT KA ZDRAVOM ŽIVOTU: Saveti zlata vredni

Život -
Mlade žene, kojima svakodnevica i okruženje nameću brojne nedoumice i predrasude, treba da poslušaju mudre savete starijih.

Pritisak da se zasnuje porodica, teret godina koje dolaze, prve bore i loše veze samo su neke od mnogih briga koji muče mlade žene. Blogerka Margaret Mening je osnovala on-lajn zajednicu „Sixty and me” i okupila svoje vršnjakinje ne bi li mlade žene uputila na pravi put kroz život.

1 Vaš život se odvija sada – nije proba haljine.2 Ostanite pozitivne i gledajte dobru stranu svakog životnog iskustva.3 Koncentrišite se na ono što se događa sada i ovde.4 Živite svaki dan punim plućima jer nikad ne znate šta vas čeka iza ugla.5 Zapamtite, život može da vam se promeni u trenutku.6 Volite sve faze svog života, sve su one magične.7 Naučite da živite u trenutku. Uspete li to da usavršite u mladosti, pomoći će vam u vašim 60-im.8 Život je prekratak da biste brinuli šta će biti u budućnosti. Živite za danas.9 Izađite napolje i uživajte u prirodi i čistom vazduhu!10 Nađite hobi ili zanimanje koje će vas voditi kroz sve vaše životne faze.11 Budite ono što jeste. Starite dostojanstveno.12 Koncentrišite se na prirodno starenje umesto na antiejdžing.13 Prihvatite promene koje se događaju vašem telu i umu tokom starenja.14 Uvek ostanite iskreni prema sebi. To je dugačak proces učenja, ali se isplati.15 Stvarajte uspomene ali uvek čuvajte svoje posebno mesto.16 Virdžinija Vulf je bila u pravu: ženi je potrebna njena soba i 500 dolara.17 Zaboravite na društvene predrasude o starenju.18 Ne brinite se zbog starenja, brinite se da ne postanete dosadne.19 Godine su samo broj i ne definišu ono što jeste.20 Godine će doći bez obzira na vaš strah od njih, zato – živite!21 Nikad ne propustite priliku da vas neko inspiriše.22 Živite jednostavno i štedite koliko možete. Vežbajte, učite, čitajte i putujte.23 Kupite klasičnu odeću – ona će uvek biti u modi.24 Ne bacajte pare na cipele – muškarci ne gledaju šta imate na nogama.25 Ne nosite smeće sa sobom kroz život!26 Budite ono što jeste – sijajte vlastitom svetlošću. Živite u sadašnjosti, onakve kakve zaista jeste, samosvesne i žive u svakom trenutku.27 Ne zamarajte se borama. Kada počnu da vam se pojavljuju na licu, smatrajte ih mapom svog života.28 Živite strasno i volite očima i srcem širom otvorenim. Samo budite srećne!29 Živite za sadašnjost i ne zamarajte se starenjem jer najbolje tek dolazi!30 Negujte jednostavnost u svom životu – nemojte previše da komplikujete.31 Volite i poštujte svog partnera i decu na način na koji biste voleli da oni vole i poštuju vas.32 Pružite svoju ljubav otvoreno i bezuslovno.33 Imajte decu onda kada ih želite – nikada nije savršeno vreme.34 Saosećajte sa sobom, isto kao i sa drugima.35 Fotografišite što više – slavićete te fotografije kada ljudi koje volite više ne bude.36 Naučite da opraštate još dok ste mladi.37 Oslobodite se svoje ljutnje i pustite zahvalnosti i radosti da uđu u vaš život.38 Čuvajte uski krug prijateljica, to je jako važno.39 Cenite svoju porodicu. Ona će biti uz vas kad niko drugi ne bude i podržavati vas na vašem životnom putovanju.

40 Nikad ne idite u krevet ljutiti, bilo na sebe bilo na druge41 Svakog dana recite partneru, prijateljima i porodici da ih volite.42 U 30-oj postajete žena. Cenite koliko je to lepo.43 Ne gubite vreme zamarajući se stvarima koje ne možete promeniti već menjajte ono što možete.44 Izađite iz loše veze – ne možete da promenite drugu osobu.45 Negujte svoju kožu! Smejte se što češće.46 Verujte svojim instinktima i nikad ne govorite loše o sebi. 47 Budite nežni prema sebi. Pustite ono što ne možete da kontrolišete. Ako vam se nešto čini pogrešnim, nemojte to da radite.48 Naučite da se nasmejete samoj sebi. Ne budite tako ozbiljni!49 Nađite vreme za sebe svakog dana i smejte se sve vreme.50 Budite svoji. Ne težite savršenstvu.51Ako imate decu, volite ih, ali ne trudite se da budete savršena majka.52 Dopustite detetu da ponekad bude vaš učitelj.53 Budite ratnica – naučite da budete snalažljivi i samodovoljni.54 Nikad ne dopustite strahu da pobedi.55 Nikad nemojte prestati da učite i uvek podstičite sebe mentalno, fizički i duhovno.56 Budite zahvalni na svakom novomdanu.57 Prigrlite dobre strane starenja – imaćete manje odgovornosti i više slobode.58 Mnoge bitke zapravo postanu lakše s godinama.59 Ne dopustite nikome da kaže kako ste prestari ili premladi za bilo šta!60 Ne bojte se. Kada stignete tamo, bićete dobro. Život i priroda pripremaju nas na svaku fazu života.

Pripremila: Vanja Ostojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track