REŠITE SE URASLOG NOKTA U 7 KORAKA: Od sada to možete i sami, bez stručne pomoći!
Foto: Profimedia

Savet

REŠITE SE URASLOG NOKTA U 7 KORAKA: Od sada to možete i sami, bez stručne pomoći!

Život -

Urastao nokat na nožnim prstima može biti veoma bolan i neugodan problem, a pogađa svaku petu osobu.

Ovo je uputstvo koje će vam pomoći da rešite taj problem bez intervencije lekara:

- Potopite stopala u vruću vodu - što toplija bila voda, to će biti bolje. Držite noge u vodi 15 minuta do pola sata barem dvaput dnevno. Potom isperite stopala antibakterijskim sapunima.

- Nakon ispiranja dobro osušite noge čistim peškirom, a potom posecite nokte na nogama. Potrudite se da ih sečete ravno, jer oblo odrezani nokti povećavaju opasnost od urastanja u kožu i najčešći su uzrok urastanja noktiju na nožnim prstima.

- Sterilnom iglom podignite urasli nokat od mesa i pažljivo postavite vaticu u međuprostor. Budite strpljivi i nemojte da gurate prejako. Postavite vaticu ispod uraslog nokta kako biste sprečili iritaciju i infekciju prsta, a zatim ceo prst zamotajte gazom. Setite se da će taj prst biti u kontaktu s drugim prstima unutar čarape i cipele tokom dana i da će doći do neminovnog znojenja.

- Infekciju prsta prepoznaćete po promeni boje na ovom delu tela – u bojama od izrazito crvene do tamno plave boje. Primetite li infekciju prsta ili gnoj, najbolje je obratiti se lekaru koji će vam prepisati odgovarajući lek.

- Neka vaše noge dišu. Nemojte nositi čarape i cipele kada ste kod kuće i to nije potrebno.

- Redovito proveravajte situaciju s noktom, a barem jednom dnevno menjajte vaticu ispod nokta. Održavate li higijenu noktiju na ovaj način, problem s uraslim noktom trebalo bi da nestane za nekoliko nedelja, kada će vam izrasti nov i zdrav nokat.

SAVET PLUS: Upalu uraslog nokta možete sprečiti na sledeći način: Krišku limuna stavite na oštećeni nokat pa ga zamotajte gazom i ostavite da deluje preko noći. Kiselina limuna pomoći će vam da se borite protiv infekcije.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

(zadovoljna)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track