SVAKI DEO OVE BILJKE JE LEKOVIT: Jača imunitet, balansira šećer u krvi, poboljšava vid...
Foto: Wikipedia

Lek iz prirode

SVAKI DEO OVE BILJKE JE LEKOVIT: Jača imunitet, balansira šećer u krvi, poboljšava vid...

Život -
Bogat antioksidantima, nutrijentima, vitaminima, dud je cenjen u celom svetu kao jedan od najboljih lekova iz prirode.

Svaki deo ove biljke je lekovit. Možete koristiti koru, listove, sveže, ali i sušene plodove.

Pored toga što je cela biljka bogata antioksidantima, sadrži alkaloide zahvaljujući kojima naš imunitet jača, balansira šećer u krvi, a sušeni plodovi važe za jednu od najzdravijih prirodnih “grickalica”.

Zreli plodovi duda su jestivi i koriste se za nadeve, tartove, čaj, za dobijanje vina i likera.Crni i crveni dud su sa najjačom aromom. Nezrele plodovi se ne preporučuju za jelo jer mogu imati blaga halucinogena svojstva. Crni, crveni i beli dud je raširen po celoj Evropi, Bliskom istoku, severnoj Africi i u Indiji.Sazreva u leto, sezona mu je kraj jula-avgust mesec.

Lek iz prirodeDa bi ste poboljšali vid najbolje bi bilo da pijete dnevno bar jednu čašu soka od duda, jer sadrže vitamin A. Ovo je posebno preporučljivo za ljude koji provode mnogo vremena za računarom.

Sok od ove biljke, takođe je vrlo koristan za oporavak posle operacije ili bolesti, jer ubrzava zacelenje, poboljšava cirkulaciju i sprečava infekcije. Preporučuje se i majkama posle poroda.

Zanimljivo je da dud podstiče proizvodnju melanina u kosi, što pomaže da zadržite i osvežite svoju prirodnu boju. Možete ga naneti direktno na kosu (samo čist sok) da bi ste poboljšali koren kose i ubrzali zdrav rast.

Čaj za kardiovaskularni sistem se pravi tako što se lisnati pupoljci duda beru i suše, a od njih se pravi napitak, koji je dobar i za mršavljenje. Smrvljena kora duda pretvorena u prah služi kao melem za brže zarastanje rana.Dijabetičarima se preporučuje čaj od listova crnog duda.

Potrebno je 50 grama ovog usitnjenog lista preliti sa pola litre ključale vode i ostaviti 10 sati poklopljeno da odstoji uz povremno mešanje. Napitak se nakon toga procedi i pije preko dana.Uz to džem od duda je fenomenalana i zdrava slastica uz doručak.

BK TV News

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track