SVETLA I TAMNA STRANA ISHRANE: Šta je bolje za mršavljenje, crni ili beli hleb?
Foto: Profimedia

Jin i jang ishrane

SVETLA I TAMNA STRANA ISHRANE: Šta je bolje za mršavljenje, crni ili beli hleb?

Život -

Možda vam se izbor između kriške integralnog i kriške belog hleba za doručak čini suviše lakim, ako vodite računa o svom zdravlju, ali nova studija pokazuje da ne postoji “loš” i “dobar” odabir u ovakvom slučaju.

Naučnici kažu da svaka osoba ima jedinstvenu reakciju na određenu vrstu hrane, pa je ono što nekoga goji, nekom idealna hrana. Dr Evan Elinav sa Vajsman instituta u Izraelu je na konferenciji Američke asocijacije za napredak u nauci da je reakcija organizma na hleb sasvim jedinstvena.

“Ovaj personalizovani efekat važi za svaku namirnicu. Ne postoji ‘dobra’ namirnica ili ‘loša’ namirnica niti ‘superhrana’”, kaže on.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Njegove kolege su testirale dve različite vrste hleba na 40 ispitanika. Kod njih je meren nivo šećera u krvi na svakih pet minuta, kako bi se otkrilo kako njihova tela reaguju na beli i domaći integralni hleb. Bez obzira na vrstu hleba, nivo šećera u krvi kod pojedinaca iz obe grupe, skakao je nedugo posle obroka, a u proseku su reakcije organizma kod svih bile iste.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Dr. Elinav smatra da reakcija na neke namirnice zavisi od bakterija koje žive u našim crevima. Zato neke bakterije mogu da brzo normalizuju nivo šećera u krvi i da prekinu začarani krug mršavljenja i debljanja kod nekih ljudi. Istraživači su demonstrirali da je rešenje takozvana transplantacija fekalija i na primeru miševa dokazali da je moguće lečiti gojaznost promenom mikrobioma creva. Dr Elinav gaji nadu da će ovo rešenje biti primenljivo i na ljude.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja