UKRASITE LICE: Za osmeh kakav ste oduvek sanjali
Foto: Thinkstock

Preventiva

UKRASITE LICE: Za osmeh kakav ste oduvek sanjali

Život -
Savremena metoda postavljanja navlaka više ne podrazumeva brušenje zuba, pa je samim tim manje invazivna, a pruža mnogo više nego sve dosadašnje tehnike

Osmeh je najlepši ukras svakog lica, a vi svojim i niste baš najzadovoljniji. Kada se pogledate u ogledalo, prvo primetite sivkastu nijansu svojih zuba, male neravnine i prevelik prostor između nekih od njih. Odskora na pojedinim primećujete i žućkaste fleke. Iako nisu toliko upadljive, vi ih vidite i hteli biste da ih se zauvek otarasite...Upravo u tome mogu vam pomoći non-prep viniri – fasete koje se postavljaju na zube bez njihovog prethodnog brušenja. One svakome pružaju osmeh o kakvom oduvek sanja, a uz to predstavljaju trajno rešenje. Potrebno je samo konsultovati se sa stručnjacima koji će za vas veoma lako napraviti idealan oblik i veličinu faseta i vaš novi osmeh uskladiti s konturama lica.

Bezbolna metoda za lepe zube Pošli smo u potragu za ovim načinom kojim se postiže da svako može imati osmeh poput holivudskih zvezda, a da uz to sačuva kvalitet svojih prirodnih zuba i samo ih ulepša. Tako smo otkrili metodu stavljanja takozvanih non-prep vinira, čije postavljanje ne podrazumeva brušenje stalnih zuba. Ono predstavlja jednu od najsofisticiranijih metoda unapređenja osmeha, koja je sada dostupna i u Beogradu.– Zubne navlake su najbolji način za postizanje estetskih rezultata. Ranije se podrazumevalo da zube pre toga treba pripremiti za njihovo postavljanje tako što bi se izbrusili. To je trajan i ne baš prijatan proces, koji može da ošteti zube i desni. Srećom, danas je tehnologija toliko uznapredovala da je postalo moguće postići dugoročne estetske i funkcionalne rezultate koji ne zahtevaju toliko invazivne zahvate – kaže Nemanja Mihaljčić, viši zubni tehničar-protetičar. Budite zadovoljni svojim osmehomPrema njegovim rečima, stara škola stomatologije možda smatra da je greh intervenisati na zdravim zubima. Međutim, savremen stav uzima u obzir činjenicu da čovekovo nezadovoljstv svojim osmehom dokazano ima psihološke posledice i utiče na samopouzdanje, a samim tim i na sve bitne aspekte života i odnosa s drugim ljudima.– Pored toga, treba uzeti u obzir da stavljanje non-prep vinira ima i zdravstvene prednosti. Naime, oni imaju zaštitnu funkciju, a s obzirom na to da ne podrazumevaju brušenje stalnih zuba, pacijentu obezbeđuju njihovu dugotrajnost. U slučaju da se sa zubom nešto dogodi poput, recimo, karijesa, vinir se jednostavno uklanja radi intervencije i bez problema zamenjuje novim – naglašava naš sagovornik.Procedura postavljanja non-prep vinira potpuno je bezbolna, a njeni rezultati trajni i zagarantovani.– Samopouzdanje koje pruža blistav osmeh ničim se ne može zameniti i nadomestiti. Godinama su pacijenti morali da žive samo s mogućnošću ispravljanja zuba, ali ne i korekcije njihove pozicije, oblika, veličine i boje. To je bilo moguće samo u slučaju da se podvrgnu invazivnoj metodi. Na sreću, to se danas promenilo – navodi Nemanja Mihaljčić.

Rok trajanja neograničenVinire može staviti čovek u bilo kom dobu, na stalnim zubima.– Rok njihovog trajanja je neograničen, a potrebno je samo redovno održavati higijenu i koristiti konac za čišćenje zuba, kao i poslušati sve savete stomatologa i zubnog tehničara – navodi naš sagovornik.Non-prep viniri koriguju: - boju zuba, pri čemu je na raspolaganju veliki broj različitih nijansi, koje se određuju prema ličnim afinitetima pacijenta i karakteristikama lica i zuba- oblik i veličinu zuba - razmak između njih - prekrivaju fleke na zubima, čak i one nastale s godinama, zbog pušenja ili velike količine kafe - pokrivaju neravnine na zubima nastale mehaničkim putem - ispravljaju zube ukoliko su okrnjeniTekst: Vesna Stanimirović

Priprema je najvažnijaNon-prep viniri nipošto se ne smeju postavljati pacijentima kod kojih nije zadovoljen takozvani paradontološki status. – Prilikom provere paradontološkog statusa, to jest provere zdravlja desni, veoma je važno utvrditi da li postoji neka upala ili takozvani dentalni plak, koji se sakuplja u džepovima zuba i podrazumeva razmnožavanje bakterija unutar njih. U svakom slučaju, neophodno je primeniti i ultrazvučno uklanjanje kamenca, što se svakako podrazumeva u sklopu pripreme zuba za određenu terapiju. Ako se ne bi išlo tim redosledom, mogle bi nastati komplikacije i još veći upalni procesi – objasnio je Mihaljčić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track