USTAJETE RANO ZA POSAO ILI ŠKOLU? Ovo je idealno vreme kada treba da legnete
Foto: Profimedia

Savet zlata vredan

USTAJETE RANO ZA POSAO ILI ŠKOLU? Ovo je idealno vreme kada treba da legnete

Život -

Ako treba da se probudite u 7 ujutru postoji tačno vreme kada treba da idete u krevet kako bi čitav dan bili sveži i odmorni. Ako poštujete zadate termine možete da se naspavate za samo 4 i po sata.

Da li vam se ikada dogodilo da ste u krevet otišli vrlo rano da biste se probudili sveži i odmorni za posao, a ipak ste se probudili umorni? Izgleda da sami sebi uskraćujete odmaranje - spavanjem, koliko god to zvučalo kontradiktorno. Srećom za sve koji su se pronašli u prvoj rečenici, stručnjaci su osmislili "digitron za spavanje" tako da, zavisno od toga kad treba da se probudite, možete da izračunate kada tačno treba da legnete u krevet.

Spavanje ne treba posmatrati kao "aktivnost" od osam sati nego kao više ciklusa od 90 minuta. Tokom svakog ciklusa telo prolazi kroz pet faza ključnih za oporavak, kao što su lagani san, duboki san i REM faza u kojoj sanjamo, pa je za dobar san najvažnije odrediti pravo vreme odlaska na spavanje i vreme buđenja. Da biste se probudili odmorni, budilnik morate da podesite tako da vas probudi na kraju ciklusa. Kada spavate 8 i više sati, a ipak se probudite umorni, to znači da ste se probudili usred ciklusa.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kalkulator spavanja predviđa da je ljudima u proseku potrebno 14 minuta da zaspe nakon što odu u krevet. Prema tome, ako je vaš alarm namešten za 7 sati ujutru onda u krevet treba da idete u 21:46h. Ako pak tada ne stignete, sledeći termin za idealan san je 23:16. Ali, nekada ćete sigurno ostati budni do iza ponoći iako morate ovako rano da ustanete. Po računici stručnjaka, osećaćete se dovoljno sveže i ako legnete u 00:46 ili u 2:16h.

Ako treba da ustanete još ranije, na primer u 6 ujutru, onda su idealni termini za vas 20:46, 22:16, 23:46 i, ako stvarno morate ostati budni do kasno - 1:16.

Dobro se naspavati ne znači ići u krevet ranije, nego ići u krevet u pravo vreme te se u pravo vreme i buditi. Drugim rečima, moguće je naspavati se i za 4 i po sata.

(24sata.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track