(VIDEO) Sećate li se DEČAKA koji je 12 godina bio U KOMI i čuo JEZIVE reči majke?! Evo gde je danas
Foto: Jutjub

Mozak mu se obnovio

(VIDEO) Sećate li se DEČAKA koji je 12 godina bio U KOMI i čuo JEZIVE reči majke?! Evo gde je danas

Život -

Martin Pistorijus iz Južne Afrike bio je tipičan dečak koji je voleo da igra, a onda je pao u komu iz koje se nije budio 12 godina. Iz dubokog sna probudio se 2001. godine, a danas, iako bez moći govora, drži motivacione govore kako je živeti u svetu u kojem ne možeš reći "volim te".

Njegovo detinjstvo naglo je prekinula misteriozna bolest - u 12 jedan dan došao kući iz škole sa bol u grlu, ali njegova majka nije obraćao pažnju na to, misleći da će ići sa malo meda i čaja.

Međutim, njegovo stanje brzo se pogoršalo i više nije bio u stanju da hoda ili stoji, ali nije govorio. Lekari su pretpostavili da je bio bolestan od kriptokokalnog meningitisa, ali pre nego što su mogli uzeti ništa, dečak je pao u komu.

Foto Printscreen
Foto Printscreen

U ranom periodu kome Martin nije znao ništa, bio je u dubokoj komi. Njegova porodica je organizovao posebnu brigu o njemu - od kupanja, ishrane uz pomoć cevi, okretanje. Ali se u 16. godina Martin iznenada probudio - i postao je svestan sve dešava oko njega. Međutim, još nije mogao da se pomerim, komunicira s porodicom ili ih na bilo koji način jasno da "tamo".

Martin Pistorijus
Martin Pistorijus

Posle 12 godina kome, on se probudio, iako nepokretan i bez moći govora, danas drži predavanja i motivacione govore tokom kojih priča o tome kako je to kada se oseća čovek koji ne može da govori i da se kreće.

Sam Martin otkrio je svoju neobičnu priču.

"Mrzeo sam centar za negu, bili je to strašno za mene. Nema što mi nisu radili, vukli su me za kosu, udarali me metalno kašikom po zubima kako bi jeo. Često su mi davali vreo čaj, šamarali su me, ponašali su se kao da nisu ljudi", rekao je Martin.

Osim toga, požalio se čak i na seksualno zlostavljanje u kojem bi ga jedna zaposlenica doma znala opkoračiti i na njegovom telu simulirati seks, dirala ga je po genitalijama...

(VIDEO) ČOVEK SE PROBUDIO POSLE 12 GODINA U KOMI: Čuo sam sve, čak i majku koja govori da se nada da ću umreti

"Oni bi mi postavili pred TV koji bi celo popodne radilo. Svaki dan je program bio isti, dinosaurus Barni. Bože, koliko sam mrzio tu emisiju", priseća se.

Od svega što je doživio u svom telu zatočenom u komi, kao najbolniji trenutak navodi ono što je izgovorila njegova majka. Naime, ona je u jednom trenutku stajala kraj njega, brišući ga s krpom i promatrajući njegovo beživotno telo naglas izgovorila "Nadam se da ćeš umreti". Martin je to čuo i urezalo mu se u pamćenje. Iako ga je to tada užasno rastužilo, danas je potpuno razumije.

"Najgore mi je bilo što je nisam mogao zagrliti, reći joj kako lijepo brine o meni, kako sam joj zahvalan", u suzama je objasnio Martin.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track