VODITE RAČUNA ŠTA JEDETE: Ovo voće i povrće ima najviše otrova u sebi
Foto: Shutterstock

Koje namirnice su najzdravije

VODITE RAČUNA ŠTA JEDETE: Ovo voće i povrće ima najviše otrova u sebi

Život -
I ako mislimo da unošenjem voća i povrća se hranimo zdravo, posle ovog teksta vodićete računa šta unosite u svoj organizam
Svake godine svetska organizacija koja radi pod nazivom Enivrolmental Working Group (EWG) objavljuje listu povrća i voća koje u sebi sadrži najviše i najmanje pesticida.
Već pedeset godina na vrhu ove nezahvalne liste namirnica koje sadrže najviše pesticida, jabuke su ubedljivo na prvom mestu jer se obično prskaju pre i posle berbe da bi što duže ostale sveže.
Drugu godinu zaredom na čelu liste "najčistijih" namirnica je avokado kome su pesticidi nađeni na svega jedan odsto uzoraka.
foto: Shutter
foto: Shutter

Krompir sadrži najviše pesticida u odnosu na svoju težinu, kod prosečne paprike babure nađeno je čak 15 različitih vrsta pesticida van sezone, dok šeri paradajz, nektarine, breskve, grašak i jabuke sadrže oko 13 različitih vrsta pesticida.

Evo liste "najprskanijeg" voća i povrća:

1. Jabuke2. Breskve3. Nektarine4. Jagode5. Grožđe6. Celer7. Spanać8. Paprike babure9. Krastavac10. Šeri paradajz11. Grašak12. Krompir

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Evo i liste "najčistijeg" voća i povrća:

1. Avokado

2. Kukuruz3. Ananas4. Kupus5. Grašak (zamrznuti)6. Crveni luk7. Špargle8. Mango9. Papaja10. Kivi11. Patlidžan12. Grejpfrut13. Dinja14. Karfiol15. Slatki krompir

Prema ovoj listi dalo bi se zaključiti da su najsigurnije namirnice koje uspevaju u tropskim krajevima i ne mogu se uzgojiti u plastenicima bez odgovarajuće klime.

Sve namirnice koje kupujemo mimo sezone treba izbegavati u širokom luku i zato zaboravite na punjene paprike i svež salatu od paradajza i krastavaca usred zime.

(Life magazin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track