ZAKON ME TRETIRA KAO DILERA DROGE Britanski profesor: Magične pečurke leče depresiju
Foto: Profimedia

Kontroverzna teorija

ZAKON ME TRETIRA KAO DILERA DROGE Britanski profesor: Magične pečurke leče depresiju

Život -

Bivši savetnik za narkotike Vlade Velike Britanije, koji je otpušten nakon što je izjavio da je ekstazi manje štetan od alkohola, sada ima novu kontroverznu teoriju – da su “magične pečurke” lek protiv depresije.

Profesor neuropsihofarmakologije Dejvid Nat koji je redovno bio u sukobu s tadašnjom laburističkom vladom, izjavio je da je, u poslednjoj studije o efektima psihodeličnih komponenata pečuraka, utvrđeno da je oko polovine ispitanika uspelo da se reši simptoma ovog psihičkog poremećaja i to posle samo tri meseca upotrebe psilocibina.

Dejvid Nut (Foto:Youtube/screenshot)
Dejvid Nut (Foto:Youtube/screenshot)

Međutim, pomenutu studiju, objavljenu u stručnom časopisu Lancet Psychiatry, žestoko je kritikovao neurolog Džonatan Flint, profesor Oksfordskog univerziteta, koji smatra da u radu nema nikakvih dokaza o lekovitosti psilocibina.

Nat, stručnjak za neuropsihofarmakologiju na Imperijal koledžu u Londonu, rekao je za "Independent" da on pak smatra da je reč o velikom otkriću.

“Polovina ispitanika ušla je u remisiju za samo nedelju dana i ostala u remisiji i do tri meseca. Ništa osim elektrokonvulzivne terapije nije dalo takve rezultate u lečenju depresije”, rekao je Nat, koji je učestvovao u pomenutoj studiji, zajedno sadr Robinom Karhartom Harisom.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

U istraživanju su učestvovali isključivo pacijenti sa teškim simptomima depresije. Sedmoro ih je pokazalo pozitivne reakcije tri meseca nakon lečenja, dok je petoro ostalo u remisiji i posle toga.

Upitan o kritikama profesora Flinta, Nat kaže da ni on ne smatra da je reč o dokazu da “magične pečurke” leče depresiju, ali dodaje: “Možda je ovo nova era u lečenju depresije. Možda je to samo moćan placebo... ali, ne budimo tako pesimistični. Još ništa nismo dokazali, samo smo otvorili vrata važnom, potencijalnom novom tretmanu. Flint je moj dobar prijatelj, ali ima dobar smisao za humor i vrlo je ciničan. Često je u pravu, ali ovog puta možda i nije.”

Nat kaže da je studija trajala tri godine, uglavnom zbog toga što su se suočavali sa strogim pravilima vezanim za upotrebu psihoaktivne supstance u istraživanju.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

“Zakon me tretira kao dilera droge... prate me kao da sam kriminalac”, kaže profesor.

On dodaje da je lečenje u studiji koštalo oko 1.500 funti po pacijentu, ali da bi iznosilo samo oko 30 da kojim slučajem “magične pečurke” nisu ilegalne.

Nat trenutno pokušava da prikupi novac za studiju s većim brojem ispitanika.

(Independent/B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track