Zašto ne treba da bacate beli luk kad proklija
Foto: Shutterstock

Zdravo povrće

Zašto ne treba da bacate beli luk kad proklija

Život -
Beli luk je izuzetno lekovita namirnica, pa tako vam može biti od koristi i kada proklija

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa Kupili ste previše belog luka i niste stigli da ga iskoristite pre nego što je proklijao? Ne sekirajte se, to ne znači da se pokvario.Naučna studija objavljena u stručnom časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry pokazala je da beli luk koji je proklijao pre pet dana ima znatno više antioksidanata od svežeg belog luka.Možda i nije toliko neobično da proklijali beli luk ne spada u pokvarenu hranu, s obzirom da u poslednje vreme na jelovnicima mnogih restorana i u prodavnicama zdrave hrane možete naći mnogo biljnih namirnica koje su proklijale. To je zbog toga što se u tom periodu biljkama poboljšava nutritivni sastav.Stručnjaci tvrde da se u periodu klijanja belog luka povećavaju njegova antibakterijska i antivirusna svojstva. Tako se biljka štiti od oštećenja i negativnih spoljnih uticaja. To je loša vest za bakterije i insekte, ali dobra za naše zdravlje.U svakom slučaju, beli luk je na samom vrhu liste najzdravijih namirnica i trebalo bi češće da se nađe na vašoj trpezi.SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomakOprezno sa belim lukomZašto bi trebalo češće da jedete crni lukCrni luk kao lek protiv opadanja koseNapitak od meda i cimeta topi masti u organizmu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track