ŽIVOT BEOGRAĐANKE PRETVORIO SE U PAKAO Jedna bezazlena RANICA potpuno ju je izbacila iz koloseka...
Foto: Shutterstock

Vodite računa o svemu

ŽIVOT BEOGRAĐANKE PRETVORIO SE U PAKAO Jedna bezazlena RANICA potpuno ju je izbacila iz koloseka...

Život -

Nema žene koja nije imala problem sa zanokticama, koje mogu da budu veoma bolne i neprijatne.

Naime, život jedne Beograđanke pretvorio se u pakao samo zbog zanoktice za koju nije ni znala da ima. Zaspala je posle napornog dana sasvim normalno, bez ikakvih tegoba. Nije mogla ni da nasluti, niti joj je telo slalo neke signale da nešto nije u redu. Uvek je čvrsto spavala, ali te noći je jak bol probudio. Ustala je i videla da joj je nokat na ruci potpuno beo, a koža oko nokta blago crvena. Lek protiv bolova nije pomagao, pa je zoru dočekala budna.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Umorna, na putu do posla, svratila je do apoteke gde su joj dali kreme koje će joj pomoći, kao i savet da bi trebalo da pije antibiotik. Ništa nije pomoglo, bol je bio konstantan, prste je oticao. Nokat je postajao tamniji. Pulsiranje nije moglo ništa da zaustavi. Celi dan nije mogla da se koncentriše na posao, imala je osećaj kao da će da joj prst eksplodira. Doktor joj je dao antibiotik, jednu kremu i preporuku da se otok ne smanji. Bol nije prestajao, a crnilo ispod nokta se širilo. Prst je bio sve veći i veći. Nije mogla da se posveti deci, suđe je ostalo neoprano, dva dana već nije usisavala... Još jedna besana noć, a život pretvoren u pakao.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Hirurg u hitnoj službi sutradan je imao jednostavno rešenje - uzeo je skalpel, napravio rez oko celog nokta i iscedio gnoj, naživo - bez anestezije. Bolelo je ko đavo! Potom je sve bilo lakše, bar više nije onako mučki bolelo. Ali tu nije kraj, više od 10 dana morala je da ide na previjanje, da pije jake antibiotike i to sve zbog jedne zanoktice.

Problem zanoktica uopšte nije tako bezazlen kao što izgleda.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Zanoktica je upalni proces na korenu nokta, a nastaje pucanjem uskog oroželog dela kože koji pokriva koren nokta.

Zanoktice nastaju zbog toga što nokat raste mnogo brže nego kožica oko nokta, zbog čega dolazi do njenog razvlačenja i pucanja i stvaranja ranica.

Kožica oko nokta ubrzo natekne i jako se zacrveni, uz jake bolove propraćene pucanjem. Ako se upala blagovremeno ne leči, ona se širi pod sam nokat, što još više pojačava bolove. Osim toga, zanoktice se mogu inficirati, a tada nastaje gnojna upala koja može dovesti do gubitka nokta.

Najčešći uzrok nastanka zanoktica je suva koža. Međutim, zanoktice mogu prouzrokovati i razne hemikalije, kao npr. agresivna sredstva za čišćenje, pa čak i nedostatak nekih vitamina i minerala u organizmu, a najčešće kalcijuma i gvožđa.

Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

ReceptiKod upale zanoktice 50 g crnog sleza preko noći ostaviti u hladnoj vodi; ova voda se (ugrejana), pre spavanja koristi za kupke ruku ili nogu, u trajanju od 20 minuta. Ako se čuva na hladnom, može da se upotrebi još dva do tri puta.

Zapaljeni koren nokta namaže se mašću od nevena i preko toga stavi oblog od švedske grančice.

Krte ili oštećene nokte treba mazati sokom od crnog luka ili ljutića; crni luk prepoloviti i njime češće trljati nokte. On se može i iscediti. S uspehom se upotrebljava i sok od ljutića, koji raste na rubovima šuma i livada. Otvoriti debelu stabljiku okruglog preseka i njenim sokom češće mazati nokte. Jednim mazanjem ne može se ništa postići, ono mora da se ponavlja kroz duži period.

EPK/herbalia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track