OSUĐEN ZBOG LAJKA NA FEJSBUKU: Senzacionalna presuda suda u Cirihu!
Foto: Reuters

REVOLUCIJA

OSUĐEN ZBOG LAJKA NA FEJSBUKU: Senzacionalna presuda suda u Cirihu!

Ludi svet -

CIRIH - Jedan Švajcarac osuđen je danas zbog klevete jer je na Fejsbuku lajkovao kritiku predsednika jednog udruženja!

To je prvi put u Švajcarskoj da je neko osudjen zbog "lajka" kojim se na Fejsbuku označava kada se nekome svidja neka slika, video ili tekst.

Po presudi okružnog suda u Cirihu, 45-godišnji gradjanin čije ime nije navedeno, osudjen je zato jer je stavio "lajk" na komentare na Fejsbuku gde je Ervin Kesler, predsednik udruženja protivnika stočarskih farmi i klanica, bez dokaza nazvan "rasistom, fašistim i antisemitom".

Diskusija aktivista za odbranu prava životinja, zbog koje je izrečena presuda je iz 2015. godine.

U presudi sud navodi da je taj čovek, time što je kliknuo na poznati znak "lajk", proširio vrednosni sud i optužbe koje ne može da dokaže. Osudjen je na kaznu od 4.000 švajcarskih franaka (3.700 evra), a ima prava žalbe Kantonalnom sudu u Cirihu.

Keslera je 1998. upravo Kantonalni sud u Cirihu osudio na zatvorsku kaznu jer je jevrejski ritual ubijanja životinja uporedio s nacističkom praksom.

Ipak, sud smatra da čovek koji je danas osudjen zbog "lajkovanja" kritike Keslera, nije uspeo da dokaže Keslerov "rasizam, antisemitizam ili fašizam".

Kesler je tužio više ljudi koji su ga kritikovali na Fejsbuku 2015. godine, rekao je advokat jednog od njih. Neki su već osudjeni zbog izjava, dok je danapnja presuda prva izrečena nekome zbog "lajkovanja" tudjeg komentara.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kako zaštiti decu od “Plavog kita”?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track