DA LI ZNATE DA PIJETE VODU: Ovo može da vam promeni život - kad, kako i koliko treba piti

Proverite

DA LI ZNATE DA PIJETE VODU: Ovo može da vam promeni život - kad, kako i koliko treba piti

Ludi svet -
Uz pomoć odgovoara tradicionalne indijske medicine, naučite kako da pravilno pijete vodu

Pijenje vode je više od samog naslanjanja staklene čaše na usne i gutanja. S malo više osveštenosti, način na koji pijete vodu može ozbiljno promeniti vaš život. Neki će se rešiti masivnog podrigivanja posle jela, a neki bolnog osećaja sitosti i nadutosti nakon jela. Sve to može doći s malim, jednostavnim promenama.

Ajurveda, tradicionalna medicina poreklom iz Indije, pokazuje nam 10 korisnih načina kako pravilno da pijemo vodu.Pogledajte 10 ajurvedskih saveta:

  • Pre svega, sednite i popijte čašu vode (baš kao što biste trebali sesti kad jedete).
  • Uzmite gutljaj, nemojte ispijati celu čašu. Mali gutljaj, gutanje, disanje. Ponovite.
  • Pijuckajte vodu tokom dana. Ako progutate previše vode odjednom vaše telo zapravo ne upija tu tečnost. Većina toga samo prođe kroz vas.

  • Temperatura vode treba najmanje biti sobna. Toplo je uvek bolje. Hladna i ledena voda doslovno gasi vašu vatru za varenje.
  • Nakon jela popijte samo mali gutljaj vode. Ako pijete previše dok jedete, u stomaku neće biti dovoljno prostora za varenje. Zapamtite ovo pravilo: ispunite želudac 50% hranom, 25% vodom i ostavite 25% praznog prostora za procese varenja.
  • Iz istog razloga, ne pijte puno vode pre ili nakon obroka. Kao što smo već rekli - ispunite stomak 50% hranom, 25% vodom i ostavite 25% prazno.

  • Pijte kad ste žedni. Žeđ je prirodni poriv koji treba poslušati. To znači da telu treba voda.
  • Što se tiče količine, mi smo svi različiti, različitih veličina s različitim dijetama i načinima života. Univerzalno pravilo od osam čaša dnevno se jednostavno ne može primeniti na svakoga. Naravno, čudesno ljudsko telo ima sopstveni ugrađeni merni mehanizam: žeđ. Ako ste žedni, pijte vodu. Kada slušate signale žeđi i pijuckate vodu tokom dana imaćete pravu meru.
  • Vaš urin je još jedna provera je li vaše telo dovoljno hidratizovano. Ukoliko je bistar i boje slame vaše telo je primilo dovoljno vode. Ako je tamnožut, treba da pijete više.
  • Vaše usne su još jedan pokazatelj. Ako su suve, verovatno je vaše telo dehidriralo.
  • Dodatni savet: Važno je pravilo da postanemo svesni onoga što jedemo i pijemo i osluškujemo signale tela. Nemojte zanemarivati žeđ. Bilo da se radi o jedenju, pijenju, kupanju ili bezbroj drugih prirodnih ponašanja kojima nikad nismo pružali neku posebnu pažnju, predivna nauka ajurvede nas uči idealnom načinu kako da to učinimo kako bi se osećali što je bolje moguće.

(Atma.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track