DEVEDESETE UMALO UNIŠTILE NORVEŠKU: Decenija u kojoj su satanisti terorisali državu!
Foto: Wikimedia Commons

Tamne mrlje prošlosti

DEVEDESETE UMALO UNIŠTILE NORVEŠKU: Decenija u kojoj su satanisti terorisali državu!

Ludi svet -
Krajem 80-ih godina, cvetanje norveške det metal scene postalo je sve mračnije

Današnja Norveška je svetionik za zapadne civilizacije. Koristeći bilo koju analizi u statistiku, lako je videti koliko je zapravo Norveška progresivna država. Međutim, kao i svaka država, ni Norveška nije bez mana i tamnih fleka. Možda vam ovo bude iznenađenje, ali jedna od tih tamnih mrlja desila se tokom ranih devedesetih godina kada su zemlju terorisali satanisti.

Krajem 80-ih godina, cvetanje norveške det metal scene postalo je sve mračnije.

foto Wikimedia Commons
foto Wikimedia Commons

Muzika je postajala sve teža i mračnija. Neki gitaristi postali su pioniri novog načina izražavanja akorda koja je pesmama davala tamniji ton. Lirika pesama, odnosno sadržaj odnosio se dosta na satanizam. Upravo tako je rođen žanr - det metal.

Događaj za koji se tvrdi da je bio varnica koja je pokrenula ovu scenu bio je samoubistvo Pera Jingve Ohlina.

foto Wikimedia Commons
foto Wikimedia Commons

Ohlin je bio pevač blek metal benda pod imenom Mejhem. 1991. godine, nakon borbe koju je vodio sa depresijom, Ohlin se upucao u svom kupatilu koje je delio sa kolegama iz benda. Gitarista Mejhema, Ostin Arset, pronašao je Ohlinovo telo. Umesto da odmah pozove policiju, on je napravio fotografiju sa lica mesta i pokupio deliće Ohlinove lobanje iz kupatila. Priča se da je Ostin od tih delova pravio ogrlice koje je delio drugim ljudima na blek metal sceni.Nakon Ohlinove smrti, Mejhem je nastavio sa radom i iskoristili su smrt svog pevača kako bi stekli popularnost.

foto Wikimedia Commons
foto Wikimedia Commons

Nakon toga scena u Norveškoj i Švedskoj počela je da se zahuktava, Na vrhuncu ovog pokreta, gitarista Mejhema otvara prodavnicu ploča u centru Osla pod imenom Helvet, što je u prevodu "pakao". Helvet je bilo mesto gde su se članovi blek metal scene okupljali. Članovi osnivači su u šali sebe nazivali "Crni krug".Dok je Helvet bio mesto okupljanja za fanove blek metala, ubrzo je počeo da privlači i pažnju policije.

foto Wikimedia Commons
foto Wikimedia Commons

Zbog svojih čvrstih uverenja protiv hrišćanske ideologije, fanovi blek metala počeli su da "deluju" protiv hrušćana u Norveškoj tako što su palili crkve. Napadi su počeli 1992. godine, a do 1996. godine, najmanje 50 crkava bilo je na meti fanova blek metala.

Međutim, zločini se nisu tu zaustavili. Nekoliko ubistava su izvršena od strane fanova baš tokom tog vremena.

foto Wikimedia Commons
foto Wikimedia Commons

U avgustu 1992. godine, gitarista blek metal benda Emperor nožem je izbo čoveka na smrt u šumi izvan grada Lilhamer.Do 1993. godine, policija je počela da nadgleda Helvet prodavnicu. Kako bi izbegao publicitet, Ostin Arset je zatvorio radnju.

foto Flickr/Robert Bejil
foto Flickr/Robert Bejil

Bilo je onih koji nisu bili baš srećni zbog zatvaranja radnje i oni su ga kasnije i proganjali. U avgustu 1993. godine, dva muzičara blek metala odvezli su se do Ostinovog stana. Kada su stigli potukli su se sa Ostinom, a jedan od njih ga je nožem izbo na smrt. Policija je pronašla njegovo telo sa 23 ubodne rane na glavi, vratu i na grudima.I ako blek metal scena još uvek traje u Norveškoj, nije ni približno tako radikalna kao što je bilo tokom devedesetih godina.

Ipak, ovo je možda isto toliko nasilno, ako ne i malo više od hip hopera u Americi tokom istog perioda.

(ViralNova)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track