(FOTO) IZ PELENA U BRAK: Venčanje maloletne dece razbesnelo svetsku javnost
Foto: Twitter

Igračke plačke

(FOTO) IZ PELENA U BRAK: Venčanje maloletne dece razbesnelo svetsku javnost

Ludi svet -

Na raskošnom venčanju svog starijeg sina, na kom su se pojavile brojne poznate ličnosti, a goste su zabavljale trbušne plesačice, Egipćanin Naser Hasan odlučio je da “udvostruči veselje” pa je objavio da će se i njegov drugi sin Omar oženiti rođakiom Garam.

Gostima na venčanju koje se održalo stotinak kilometara severno od Kaira to nije bilo nimalo čudno, a neko je kasnije za egipatske novine "Al Watan" rekao da u tome “nema ništa neprimereno” i da je to “samo veridba, ne i venčanje”. Problem je ipak u tome što je Omaru samo 12 godina, a njegovoj verenici tek 11, piše Vašington Post.

Egipatski zakoni zabranjuju registraciju braka osobama mlađim od 18 godina, ali praksa maloletničkih brakova nije zbog toga iskorenjena. Prema podacima UNICEF-a, 17 odsto egipatskih devojčica udaje se pre 18-te, a većinom je reč o devojčicama iz ruralnih sredina. Veridba Omara i Garam izazvale su bes aktivista za prava dece i žena, a fotografije Omara u plavom odelu i našminkane Garam u beloj haljini, štiklama i s tijarom na glavi samo su pojačale bes javnosti.

Reda Eldanbuki, predsednik Ženskog centra za usmeravanje i pravnu svest slučaj je prijavio Nacionalnom centru za detinjstvo i majčinstvo, a od države se traži da istraži incident i da se roditelji tuže za ovaj “zločin”, stoji u njegovom saopštenju.

Veridba Omara i Garam “dovešće do ranog braka u kojem će se devojčici oduzeti pravo na edukaciju, razvoj, te će se izolovati iz svih sfera društva”, rekao je.

Istorija je dokaz da njegova pritužba neće ništa promeniti, jer praksa maloletničkih brakova postoji u većini zemalja Bliskog istoka, Azije i subsaharske Afrike. Najviše islamske vlasti su u nekoliko navrata tražile od državnih institucija da povuku odgovarajuće poteze koji bi stali na kraj toj praksi.

Roditelji su pronašli način kako da zaobiđu zakon pa brak registruju tek kad oboje napune 18 godina kako bi izbegli kazne. Zbog toga i decu rođenu u maloletničkim brakovima prijavljuju tek tada pa ona nemaju rodni list neko vreme. Omarov otac je rekao lokalnim medijima da je slobodan čovek i da nije uradio ništa pogrešno.

“Omar je oduvek voleo Garam i govorio je da će je oženiti kada odrastu”, rekao je, dodavši da su deca zrelija od svojih vršnjaka, te da su “razvili snažna osećanja jedno prema drugom” preko Fejsbuka i drugih društvenih mreža te da su se oni sami verili.

Zbog toga je odlučio da veridbu objavi sada, da njegovog sina ne bi pretekao neko drugi kome će se Garam svideti.

“Venčaće se kada budu zakonski dovoljno stari”, tvrdi on.

To nije prvi dečji brak u toj provinciji ove godine, pre četiri meseca desetogodišnjakinja u ružičastoj venčanici udala se za dve godine starijeg dečaka. Nacionalni centar za majčinstvo i detinjstvo je taj brak prozvao “ubistvom detinjstva”.

(index.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track