KOMŠIJE U STRAHU: Seljak iz Novog Sela iskopao glavu vukodlaka?!
Foto: Vestionline

U drvenoj kutiji vezanoj lancima

KOMŠIJE U STRAHU: Seljak iz Novog Sela iskopao glavu vukodlaka?!

Ludi svet -
Veruje se da vukodlaci treba da budu ubijeni u subotu jer su samo tada ležali u grobu i mogli lako da budu uhvaćeni. Glava bi mu bila odsečena, a telo spaljeno

STRUMICA - Poljoprivrednik iz Novog Sela kod Strumice, na jugu Makedonije, Trajče Draganov tvrdi da je tokom oranja, na svojoj njihovi otkopao drvenu kutiju vezanu lancima u kojoj se nalazila lobanja stvorenja koje liči na vukodlaka.

Glavu odseći, telo spaliti

Vukodlaci su deo makedonskog folklora i narodnog predanja, a legende o njima i razlozima zbog čega neko postaje vukodlak, razlikuju se od kraja do kraja. Protiv vukodlaka često se obavljala neka vrsta egzorcizma od sveštenika, a potom bi glava bila odsečena, a telo spaljeno. Smatra se da vukodlaci treba da budu ubijeni u subotu jer su samo tada ležali u grobu i mogli lako da budu uhvaćeni. Izgleda da je po tom verovanju bio ubijen i vukodlak pronađen na njivi Trajčeta Draganova u Novom Selu.

"Trajče, rodićeš se kao vukodlak"

Trajče je rekao da se ponosi svojim otkrićem i da se ne plaši da će duh vukodlaka biti oslobođen. On priznaje da njegovi seljani nisu srećni što ga je otkopao i kažu mu da bi najbolje bilo da je vrati tamo gde ju je našao - pod zemlju.- Veliki broj mojih komšija se ljute što sam uznemirio vukodlaka. Kažu da ću se u narednom životu roditi kao vukodlak. Ako je to moja sudbina, onda neka tako i bude - rekao je Trajče Draganov.

(Vestionline)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track