OVAKO NAS JE LAGAO DIZNI: 15 omiljenih bajki sa užasavajućim poreklom
Foto: IMDB / Walt Disney Picture | DeviantArt / Vrtuoso

Bez srećnog kraja

OVAKO NAS JE LAGAO DIZNI: 15 omiljenih bajki sa užasavajućim poreklom

Ludi svet -
U ovom tekstu saznaćete više o istinskim ishodima ovih klasičnih priča i verovatno će vam biti uništen način na koji ste ove bajke gledali do sada

Diznijeve bajke bile su magični deo svačijeg detinjstva. Uživali smo u ovim filmovima dok smo bili u neznanju, misleći da su nevini i čisti, ali ove priče zapravo imaju zlokobno poreklo.U ovom tekstu saznaćete više o istinskim ishodima ovih klasičnih priča (srećni kraj nije baš zastupljen) i verovatno će vam biti uništen način na koji ste ove bajke gledali do sada.

foto IMDB / Walt Disney Pictures | Project Gutenberg / Edmund Dulac
foto IMDB / Walt Disney Pictures | Project Gutenberg / Edmund Dulac

1. Mala sirena

U originalnoj priči Hansa Kristijana Andersena, sirena idalje pravi dogovor sa morskom vešticom, ali umesto što daje svoj glas za noge, ona dozvoljava da joj odseku jezik. Isto tako, zbog novih nogu sirena se oseća kao da hoda po oštrim noževima ( i mi počinjemo da se pitamo da li je taj dogovor uopte bio vredan svega ovoga). Konačno, ako plan propadne i princ odluči da se oženi drugom, sirena će odmah umreti i raspasti se u morskoj peni. Kao što možete da zamislite, princ se zaljubljuje u drugu i s anjom se ženi.

Sestre sirene joj donose magični bodež da ubije princa. Ako uspe i omogući da joj njegova krv kaplje po nogama, onda može da se vrati u more. Sirena ne može da sprovede plan i koristi bodež kako bi okončala svoj život. Njeno telo se rastvara i ona se pretvara u duh vazduha zbog njenog nesebičnog dela. Pa, to je srećan kraj, zar ne?

foto IMDB / Walt Disney Picture | DeviantArt / vrtuoso
foto IMDB / Walt Disney Picture | DeviantArt / vrtuoso

2. Pepeljuga

Svi već dobro znamo priču o Pepeljugi, i na mnogo načina Diznijeva verzija ostala je verna originalu: zle polu-sestre, magične ptice, bal, haljina...Evo gde postaje krvavo. Kada princ stigne do kuće tražeći Pepeljugu, njene polu sestre su sebi odsekle prste kako bi stale u cipele. Njihov plan nije uspeo (da li mislite da niko ne bi primetio obilno krvarenje iz cipele?) i pepeljuga se udaje za princa. Ah da, jel se sećate magičnih ptica koje su pomogle Pepeljugi da se pripremi za bal? U originalu, one su se pojavile na venčanju i polu sestrama su iskljucale oči. Karma.

foto  IMDB / Walt Disney Pictures | Wikipedia / Mary Cowden Clarke
foto IMDB / Walt Disney Pictures | Wikipedia / Mary Cowden Clarke

3. Pokahontas

Ova romantizovana priča o kolonijalizmu je sama po sebi zabrinjavajuća, ali prava priča o Pokahontas je zaista tragična. Ona je bila samo dete kada je upoznala Džona Smita, Engleza koji je prikazan kao neko u koga je ona zaljubljena u crtanom. Istorijska tačnost da li je zaista Pokahontas intervenisala da se zaustavi Smitova egzekucija je sporna. Znamo da je bila zarobljen od strane kolonista, verovatno silovana, prešla je u hrišćanstvo i udala se za Engleza. Dovedena je u Englesku kao simbol "ukroćavanja divljaka". Na putu nazad za Ameriku, postala je nasilna i bolesna i umrla je u 22.godini.

foto IMDB / Walt Disney Pictures | Wikipedia / Darstellung von Alexander Zick
foto IMDB / Walt Disney Pictures | Wikipedia / Darstellung von Alexander Zick

4. Snežana i 7 patuljaka

Unutrašnji sadista koji čuči u svima nama zaista će uživati u originalnoj verziji Braće Grim u kojoj Snežana konačno dobija priliku da zloj kraljici da šta zaslužuje. ne znajući da se Snežana oporavila od otrova jabuke, kraljica prisistvuje venčanju lepe, mlade princeze. Možete da zamislite izraz njenog lica kada shvati da je to venčanje Snežane i princa. Za kaznu, kraljica je prisiljena da obuje vrele crvene cipele u kojima mora da igre dok ne umre.

foto IMDB / Walt Disney Pictures | Poster 2 Prints
foto IMDB / Walt Disney Pictures | Poster 2 Prints

5. Zvonar Bogorodičine crkve

Klasik Viktora Huga nije ni približno toliko razdragan kao u Diznijevoj verziji. Esmeraldi je namešten pokušaj ubistva Fibusa i osuđena je na smrt vešanjem. Kvazimodo uspeva da je spasi, ali uskoro je ponovo hvata Frolo i uspeva da ubije ovu mladu ženu. Kvazimodo slomljenog srca ostaje sa njenim mrtvim telom dok ne umre od gladi. Kasnije, neko je pronašao njihove kosture kako leže jedno pored drugog.

foto  IMDB / Walt Disney Pictures | Wikipedia / Albert Robida
foto IMDB / Walt Disney Pictures | Wikipedia / Albert Robida

6. Aladin

Aladin koristi elemente iz priče o Ali Babi i 1001 arapskoj noći. U Ali Babi, Kasim (prikazan kao Aladinov otac) je prognan, raskomadan da budemo precizni. Jer jedini način da stvarno upoznate momka jeste da ga iseckate na sitne komade. Međutim, Ali Baba je uspeo da nagovori krojača da mu se zašije telo kako niko ne bi postavljao neprijatna pitanja o tome kako je Kasim umro.

foto Elena Ringo | IMDB / Walt Disney Pictures
foto Elena Ringo | IMDB / Walt Disney Pictures

7. Zaleđeno kraljevstvo

Ova bajka se delimično zasniva na Snežnoj kraljici Hansa Kristijana Andersena. U njoj Snežna kraljica kidnapuje malog dečaka i poljubi ga dva puta, što bi svakako bilo nezakonito po današnjem zakonu. Poljupci su učinili da dečak bude otporan na hladnoću i da zaboravi sve o svojoj porodici. Dečaka je spasio prijatelj, ali je prošlo toliko vremena da su zapravo njih dvojica muškarci. leto se vraća u zemlju, a dva prijatelja su naučila važnu lekciju o opasnosti stranaca.

foto  IMDB / Walt Disney Pictures | Wikipedia / Johnny Gruelle
foto IMDB / Walt Disney Pictures | Wikipedia / Johnny Gruelle

8. Zlatokosa

U originalnoj Zlatokosi, princ luta šumom sam nakon što je omađijan i izgubio je vid, kada čuje Zlatokosin glas, a od kada ga je poslednji put videla ona je nekako rodila blizance, i može da povrati njegov vid svojim suzama. Vidite, ponekada patnja i strašna nesreća može da obezbedi ljubav na duge staze.

foto  IMDB / Walt Disney Pictures | Wikipedia / Saiko / Pieter Paul Reubens
foto IMDB / Walt Disney Pictures | Wikipedia / Saiko / Pieter Paul Reubens

9. Herkul

Svi klasični grčki mitovi zapravo us puni silovanja, ubistava i neverstva, a Herkul se ne razlikuje. Vođen od strane svoje maćehe Here nakon ubistva njegove dece. U drugoj priči, otrov tera Herkula da iskida svoju kožu i zapali se na lomači. Ne umire, već se uzdiže na Olimp.

foto IMDB / Walt Disney Pictures | Wikipedia / Warwick Globe
foto IMDB / Walt Disney Pictures | Wikipedia / Warwick Globe

10. Lepotica i zver

U originalnoj priči, zver jako lepo tretira Bel( iako je tehnički drži kao zarobljenika). Njoj je dozvoljen povratak kući da vidi svoju porodicu, a njene sestre koje su ljubomorne na njene poklone koje dobija od zveri, mole je da ostane još jedan dan, nadajući se da će je zver pojesti jer će zakasniti jedan dan. Tako vam je to sa sestrama...

foto IMDB / Walt Disney Pictures | Wikipedia / Carlo Chiostri
foto IMDB / Walt Disney Pictures | Wikipedia / Carlo Chiostri

11. Pinokio

Pinokio je baš bio nemiran. U originalnoj priči je prvo ugušio unakaženu mačku (to je duga i komplikovana priča), ali dobija priliku da se iskupi kada ga vila spasi. Međutim, on je pretvoren u magarca koga je udavio njegov novi vlasnik. Dok se davi, jede ga riba, ostavljajući njegov drveni skelet, a onda ga je progutao kit gde nalazi Đepeta. Njih dvojica uspevaju da se spasu i Pinokio vodi računa o svom ocu. Kao nagradu, najzad postaje pravi dečak.

foto Wikipedia / DASHbot | IMDB / Walt Disney Pictures
foto Wikipedia / DASHbot | IMDB / Walt Disney Pictures

12. Bambi

Ovo je već dovoljno traumatičan crtani zahvaljujući jednoj sceni u kojoj lovac ubija majku jelena, a u isto vreme je ubijen osećaj nevinosti kod svakog deteta. Originalna priča uspeva da bude još depresivnija. Bambi odrasta kao usamljenik, ali odlazi na duhovno i egzistencijalno putovanje da uči o životu, a izvinite to je neki drugi Diznijev film. Ali, zaista uči dosta o smrti. Takođe, i o tome kako sve ima svoje mesto u svetu i kako niko ne može da prevaziđe smrt.

foto  IMDB / Walt Disney Pictures | Wikipedia / John Garrick
foto IMDB / Walt Disney Pictures | Wikipedia / John Garrick

13. Mač u kamenu

Artur izvlači mač iz kamena i živi kao dobronamerni i slavni kralj. Da, ali ga žena vara sa njegovim najboljim prijateljem i Artur umire na jednom bojnom polju. Sve u svemu, ipak to nije tako strašan život u srednjem veku. Bar nije dobio kugu.

foto  IMDB / Walt Disney Pictures
foto IMDB / Walt Disney Pictures

14. Uspavana lepotica

Ova bajka je zeznuta na nekoliko nivoa u originalnoj priči. Uspavanu lepoticu je zapravo silovao kralj i ona je rodila blizance dok je još bila u komi. Kada se probudi, ostaje šokirana kada sazna da ima decu, a kralj joj objašnjava šta se desilo. Mora da je bilo prilično uverljivo objašnjenje jer ona nije besna zbog situacije. Međutim, kraljeva žena nije ni blizu da prihvati sve ovo i pokušava da ubije blizance i njima nahrani kralja. Da skratimo, kralj ubija svoju ženu i živi srećno i zadovoljno sa Uspavanom lepoticom.

(Diply.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track