SLOVENAČKI ETNOLOG: Evo ko je kriv za strah od petka 13.
Foto: Profimedia

Ovo globalno praznoverje razvilo se u 20. veku

SLOVENAČKI ETNOLOG: Evo ko je kriv za strah od petka 13.

Ludi svet -

LJUBLJANA - Slovenački etnolog i kulturni antropolog Janez Bogataj smatra da su za širenje straha od nesrećnog petka 13, koji se razvio u ovom veku, krivi Amerikanci.

"To se globalno praznoverje razvilo u 20. veku, posebno nakon Drugog svetskog rata, a potiče iz SAD, odakle nam i inače dolaze gluposti svih vrsta", kazao je Bogataj. Bogataj navodi da se "slom Volstrita dogodio upravo u petak 13. u mesecu, a na taj su dan pale i neke druge nesreće, a onda se ta legenda proširila na celi svet".

DANAS JE PETAK 13: Čuvajte se! Veruje se da je ovo najbaksuzniji dan u godini!

On smatra da ljudi, posebno u psihološki kriznim vremenima, lako usvajaju kolektivne legende i strahove bez pravih temelja čime se slučajnosti pretvaraju u pravilo i dodaje da se isto toliko nesreća kao u petak 13. verovatno događa i u neki četvrtak 16. u mesecu koji ne se ne smatra nesrećnim datumom. Hina piše da je strah od "crnog" petka, takozvanu Paraskevidekatriafobiju, navodno imao i američki predsednik Frenklin D. Ruzvelt, koji na taj dan nikad nije putovao, a zazirao je uopšte od broja 13, pa za sto, na primer, nikada nije pozivao 13 gostiju.

(VIDEO) DA VAM SE ZALEDI KRV U ŽILAMA: Ovo je 13 najjezivijih činjenica o Petku 13!

"Što se tiče simbolike petka, to se u kulturnoj antropologiji tokom vremena menjalo, pa je petak u vreme antike bio vrlo značajan kao dan boginje ljubavi Afrodite, a posebno negativno značenje nije imao ni u hrišćanstvu iako je Isus razapet na krstu upravo na petak, pa se smatrao danom žalosti. S druge strane, protestanti su petak smatrali srećnim danom, pa su se u Evangelističkoj crkvi venčanja obavljala upravo petkom", naveo je Bogataj. Hina dodaje da postoje i verovanja da su masovna hapšenja templara koja su bila organizovana u Francuskoj u petak 13. oktobra 1307. koren praznoverja o nesreći koju donosi petak 13.

(Tanjug/Hina/Delo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track