SLUČAJ KOJI MNOGIMA ZVUČI SUMANUTO: Tužio boga zato što nije poštovao svoju ženu
Foto: Profimedia

Ovim činom uvredio hinduiste

SLUČAJ KOJI MNOGIMA ZVUČI SUMANUTO: Tužio boga zato što nije poštovao svoju ženu

Ludi svet -
Čandan Kumar Sing, indijski advokat, iznenadio je mnoge kada je pokušao da tuži Ramu, jednog od mnogih hinduističkih bogova.
Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

Sing je za BBC izjavio da se na ovaj potez odlučio jer misli da je “bog Rama bio nepravedan prema svojoj ženi Siti” i da je želeo da sud u indijskoj državi Bihar “primi k znanju tu činjenicu”.

Sud, međutim, nije bio ubeđen u njegove argumente i odbacio je tužbu jer ovo nije "praktičan slučaj". Njegove kolege su ga optužile da je tužbom samo tražio pažnju javnosti, a jedan ga je sudio i zbog klevete.

Sing, ipak, hrabro odoleva kritikama i tvrdi da njegov slučaj nije bez osnove.

“Poznato je da je Rama pitao Situ da dokaže da je čista srca, nakon što ju je spasao iz kandži demonskog kralja Ravane. On nije verovao siti”, rekao je Sing za BBC.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

“Ramino ponašanje prema Siti pokazuje da žene nisu poštovane čak ni u drevna vremena. Znam da ovaj slučaj mnogima zvuči sumanuto, ali moramo da razgovaramo o ovom delu naše drevne istorije religije. Ponovo ću podneti tužbu, jer verujem da Indijci moraju da znaju da je Rama bio nepravedan prema Siti. Na ovaj potez sam se odlučio jer ne možemo govoriti o poštovanju žena u modernoj Indiji, kada znamo da jedan od najobožavanijih bogova nije poštovao svoju suprugu”.

Međutim, neke njegove kolege smatraju da je ovim činom uvredio hinduiste.

“On ima istoriju podnošenja tužbi koje privlače pažnju javnosti, ali je ovog puta otišao predaleko. On vređa naša osećanja”, rekao je advokat Randžan Kumar Sing, koji je podneo tužbu zbog klevete.

Foto:Profimedia
Foto:Profimedia

“Tražili smo od komore da mu ukine licencu za bavljenje pravom. Svi advokati su ujedinjeni protiv Čandana, jer mora da nauči lekciju. Rama i Sita su jedno i mi ih poštujemo kao par i nema nikakve sumnje da je Rama poštovao svoju ženu”.

Sing, s druge strane, kaže da njegova borba “nije protiv Rame”.

“I ja obožavam Ramu. Ja sam posvećeni hinduista. Izvinjavam se ako sam nečija verska osećanja povredio, ali ne mogu da ignorišem činjenicu da Sita nije bila poštovana”, rekao je Rama.

(BBC)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja