TUŽNA SUDBINA TITOVE LIMUZINE: Džon Kenedi mu poklonio auto koji sada propada na njivi kod Prnjavora

Ostavljen i zaboravljen

TUŽNA SUDBINA TITOVE LIMUZINE: Džon Kenedi mu poklonio auto koji sada propada na njivi kod Prnjavora

Ludi svet -
I zbog tragične sudbine predsednika Kenedija, koji je ubijen u Dalasu nekoliko meseci posle uručenja ovog poklona Titu, zapušteni "krajsler" iz Štrbaca postao je svojevrsni raritet

PRNJAVOR - Luksuzni automobil "krajsler" iz šezdesetih godina prošlog veka, koji je tadašnji predsednik SAD Džon Kenedi poklonio jugoslovenskom kolegi Josipu Brozu Titu propada na njivi u Štrpcima.

U ovom automobilu koji bi mnogi rado videli u svojoj garaži, a koji je zapušten u zarasloj travi nekada su se u Beogradu vozili predsednici dve zemlje i njihove supruge. Limuzina, nastala u halama "Dženeral motorsa" u Detroitu, sa ugrađenim specijalnim "mercedesovim" motorom, godinama propada na ledini u domaćinstvu Momčila Čavića. "Krajsler" je tu ostavljen pre nekoliko godina, a vlasnik se ne javlja, jer je odavno otputovao u inostranstvo.

Vozilo je pre minulog rata Čavić nabavio na javnoj prodaji u Generalštabu JNA u Beogradu i odvezao ga u rodni Drvar. Kada je grad koji je nosio Titovo ime u jesen 1995. godine padao u protivničke ruke, a narod se masovno selio, vlasnik je uspeo da ga izvuče i sa njim stigne u Štrpce.

Među onima koji su vozili "krajsler" je i profesionalni vozač Jelenko Marić, koji je posle izbeglištva iz Drvara, život nastavio u Prnjavoru.

- Nekoliko godina sam uživao vozeći to čudo od automobila. Privlačio sam pažnju prolaznika, jer takvog automobila nema na prostorima bivše države. Bilo je nekoliko ponuda potencijalnih kupaca, a kretale su se i do 30.000 evra. Do pazara nije došlo, jer to nije želeo moj ujak, inače vlasnik vozila - rekao je Marić.

Kaže da je "krajsler" još u dobrom stanju i da bi uz male intervencije ponovo mogao zakrstariti putevima.

- Sigurno je da vozilo ima posebnu vrednost, pogotovo za bogate kolekcionare, baš zbog činjenice što ga je Kenedi naručio i poklonio Titu. Na zapadu bi takva vozila dostigla astronomski iznos - objašnjava Marić.

I zbog tragične sudbine predsednika Kenedija, koji je ubijen u Dalasu nekoliko meseci posle uručenja ovog poklona Titu, zapušteni "krajsler" iz Štrbaca postao je svojevrsni raritet. Svesni su toga i u opštinskoj turističkoj organizaciji pa pokušavaju da pronađu način kako da ovu atrakciju na četiri točka pretvore u turistički brend.

Ništa bez saglasnosti vlasnika

Meštanin Boris Zec kaže da možda nisu ni svesni kakva dragocenost leži u travi i propada pod vedrim nebom. - Limuzina je, međutim, privatno vlasništvo, pa bez saglasnosti vlasnika, koji je negde odselio, ne možemo ništa da uradimo - kaže Zec.

http://www.youtube.com/watch?v=gglBjR_-HF4

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track