2 CELLOS ZA KURIR: Šaban je srpski Mocart
Foto: Zorana Jevtić

Oduševljen kraljem folka

2 CELLOS ZA KURIR: Šaban je srpski Mocart

Pop kultura -

Njegove pesme bismo vrlo rado svirali na svojim koncertima klasične muzike, objašnjavaju Luka i Stjepan

Violončelisti iz Hrvatske Luka Šulić i Stjepan Hauser, poznatiji kao dvojac 2 Cellos, pesme s novog albuma premijerno će izvoditi uživo 25. marta u Kombank areni.Intervju za Kurir zakazuju u Skadarliji u jednoj poznatoj kafani, gde nam tokom razgovora prilaze tamburaši.- Volim kad mi ovako tiho sviraju na uvce. Zbog posla retko izlazimo. Bili smo u poslednje vreme samo na nekoliko koncerta i zaspali smo nakon dve pesme. Nemamo želju da se provodimo. Kad prestanemo da sviramo, onda nam se možda i vrati želja - priča Luka, za koga sviraju od Šabana Šaulića „S namerom dođoh u veliki grad“.

Vole Beograd... Stjepan i Luka u Skadarliji
Vole Beograd... Stjepan i Luka u Skadarliji

Stjepan se odmah priseća da ih je Kurir upoznao s legendom narodne muzike.- Šaban je srpski Mocart. Njegove pesme bismo vrlo rado svirali na svojim koncertima klasične muzike. Dobili smo poziv da budemo gosti kod Emira Kusturice na njegovom festivalu i onda bi baš to bila fora. Balkan je plodno tlo kad je reč o hrani i ženama, o svemu. Fascinantno je koliko talenata dolazi iz Hrvatske, Srbije... Dovoljno je da pogledate sport i kulturu - objašnjava nam Stjepan.Dečko pevačice Jelene Rozge otkriva da se na novom albumu neće naći nijedna filmska tema s prostora bivše Jugoslavije.- U Areni ćemo prvi put svirati pesme s novog albuma, čuće se filmska muzika, a kasnije rokenrol. Za domaće teme neće biti mesta, ali na bisu hoće. Mi ne želimo da se limitiramo na jedno područje - jasan je Hauser.Ovaj popularni duo stekao je svetsku slavu obradom planetarnih hitova, a često nastupa i s čuvenim Eltonom Džonom.- Za pet godina imali smo više od 1.000 koncerta i gotovo smo stalno na turneji. Odlučili smo da stanemo malo na loptu. Zdrav sam fizički, ali sam malo mentalno otišao (smeh) - smeje se Stjepan.Luka kaže da mu više ne smetaju kolegine promene raspoloženja.- Često se posvađamo. Sad se znamo u dušu. Mnogi misle da smo u vezi - zaključuje Luka, dok Stjepan dobacuje kroz osmeh da bi konačno to mogli i da priznaju.

Omaž legendiOBRADILI FREDIJA MERKJURIJAEnergičnom i emotivnom obradom legendarnog hita „The Show Must Go On“, Luka i Stjepan odali su počast neprežaljenom, harizmatičnom frontmenu grupe Kvin Frediju Merkjuriju.- Napokon je došla na red i pesma te grupe. Oduvek smo hteli to da napravimo, a obeležavanje 25. godišnjice od Fredijeve smrti bila je savršena prilika da mu napokon odamo počast. Nije bilo lako jer su njihovi aranžmani zahtevni - rekao je Stjepan Hauser.

Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track