NJENOJ LEPOTI SE SVET DIVIO: Pamtimo je po seriji Povratak otpisanih, bila je supruga proslavljenog kompozitora!
Foto: Printskrin/Youtube

PREMINULA OD MOŽDANOG UDARA

NJENOJ LEPOTI SE SVET DIVIO: Pamtimo je po seriji Povratak otpisanih, bila je supruga proslavljenog kompozitora!

Pop kultura -

Njenoj lepoti su se svi divili. Zlata Petković rođena je u Svrljigu, 11. februara 1954. godine i svojevremeno je bila Mis Jugoslavije. Osnovnu školu završila je u Smederevu a gimnaziju u Zagrebu.

Posle jedne audicije na koju je slučajno otišla 1970. godine, Zlati je ponuđeno da učestvuje na izboru za najlepšu tinejdžerku Jugoslavije u Zagrebu na kome je izabrana za prvu pratilju Aniti Buturini, budućoj supruzi Miše Kovača.

Titula prve pratilje joj je omogućila da ode na svetski izbor za najlepšu tinejdžerku u Tokiju, na kome je ponela priznanje Mis fotogeničnosti.

"Na tom izboru bilo je više od sedamdeset devojaka, a ja sam proglašena za mis fotogeničnosti. U Japanu sam provela mesec dana i upoznala život manekenki i modela, a posle toga vratila sam se u školu u Beograd. Pohađala sam drugi razred gimnazije i bilo mi je teško da uskladim obaveze i učenje. Na sreću, profesori su uglavnom bili tolerantni", evocirala je uspomene Zlata jednom prilikom.

Zahvaljujući laskavoj tituli, dobila je prvu filmsku ulogu u filmu "Bubašinter" u režiji Milana Jelića. Posle snimanja tog filma, Zlata je odlučila da upiše Akademiju dramskih umetnosti u Beogradu, od čega je brzo odustala jer je završila tek prvi razred gimnazije u to vreme. Samo godinu dana kasnije, Zlata je učestvovala i na izboru za Mis tadašnje Jugoslavije.

Akademiju je upisala po završetku srednje škole a u klasi je bila sa Bogdanom Diklićem, Ljiljanom Stjepanović, Snežanom savić, Ivicom Klemecom, Radošem Bajičem i Lazarom Ristovskim. Odmah po sticanju diplome, reditelj Aca Đorđević joj je ponudio ulogu Marije u seriji "Povratak otpisanih" koja ju je proslavila.

foto: Printskrin Youtube

Javnost je bila šokirana kada joj je 2012. godine pozlilo i tada je pretrpela moždani udar zbog kojeg je i operisana. Međutim, sedam dana kasnije njeno srce je prestalo da kuca, a Srbija je plakala zbog odlaska jedne od naših najlepših glumica.

Zlata je godinama imala problem sa visokim pritiskom. Sa suprugom, muzičarem Sanjom Ilićem imala je sina Andreja koji se bavio pevanjem, ali i snimanjem spotova.

Poslednju ulogu Zlata Petković je odigrala u TV seriji "Selo gori a baba se češlja".

RETKO JE PRIČALA O PRVOM SINU GVOZDENU

Zaigrala i ulogu mame jer je u julu 1973. sa devetnaest godina donela na svet prvog sina Gvozdena (39), a u tom braku o kome je retko govorila ostala je deset godina.

"Gvozden i njegov otac ne vole da se eksponiraju, tako da ni ja ne pominjem ime svog prvog supruga. Bila je to studentska ljubav. Moji su bili protiv toga da se tako mlada vežem i udam, a ja sam, kao i svako u tim godinama, radila po svome. Bila sam zaljubljena i srećna. U tom trenutku želela sam dete i rodila sam ga", rekla je u jednom od poslednjih intervjua.

(Kurir.rs/Puls)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track