KRAĐA SLIKA IZ MATICE Miloš Šobajić: Lopovluk je ukorenjen
Foto: Damir Dervišagić

OŠTEĆENI UMETNIK O KRAĐI SLIKA

KRAĐA SLIKA IZ MATICE Miloš Šobajić: Lopovluk je ukorenjen

Pop kultura -

Rukovodstvo Matice iseljenika i Srba u regionu izabrano ove godine nije zateklo više od 70 umetničkih radova koji bi trebalo da se nalaze u posedu ove institucije, a koje su slikari iz dijaspore poklonili otadžbini.

Istaknuti umetnici, među kojima su Ljuba Popović, Miloš Šobajić, Radovan Kragulj i drugi, posle reprezentativne izložbe „Likovno stvaralaštvo Srba u svetu“ održane u Narodnom muzeju 1990. godine, koja je bila posvećena 300. godišnjici Velike seobe Srba, odlučili su da svoja dela daruju, međutim, tim radovima sada nema traga. Kontaktirali smo sa istaknutim slikarem Milošem Šobajićem, koji nije bio iznenađen.

- Nije me iznenadila vest o ovoj krađi. U Crnoj Gori se u stara vremena lopovluk visoko cenio jer je na taj način domaćin pokazivao koliko je sposoban da hrani porodicu. Ne postoje u Srbiji institucije koje bi trebalo da iskorene ovakvu naviku - kaže Šobajić i konstatuje da će se ovakav nemar ponavljati.

- Neće se ništa promeniti sve dok nam institucije budu u ovakvom stanju, odnosno sve do dana kad budemo stvorili državu - rekao je slikar.

Miodrag Jakšić, novoizabrani predsednik Matice, potvrdio je za Tanjug da su dela „propala u zemlju“.

- Nije bilo dokumentacije o ulasku slika u tadašnju Maticu iseljenika Srbije i izlasku iz nje. Postoji katalog godine izložbe koja je održana u jednoj vili kraj Paraćina 2008. na kojoj su izložene poklonjene slike - rekao je Jakšić, koji je insistirao da mu se jave ljudi koji su učestvovali u organizaciji transporta tih slika kako bi istražili slučaj.

Kurir / M. C.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track