MRAK POJEO 70 SLIKA: Niko nije kriv za krađu umetničkih dela
Foto: Beta

SKANDAL

MRAK POJEO 70 SLIKA: Niko nije kriv za krađu umetničkih dela

Pop kultura -

Nemam nijedan papir kojim bih potvrdio nestanak i prijavio ga nadležnim institucijama, kaže Miodrag Jakšić iz Matice iseljenika

Kakva je sudbina zbirke Matice iseljenika sa više od 70 umetničkih radova naših autora iz dijaspore još uvek je goruća tema u svim medijima, a odgovorno lice se još uvek ne zna.

Mišljenja su podeljene, jedni tvrde jedno, drugi drugo, a Miodrag Jakšić, sadašnji predsednik Matice, kaže da još uvek ništa ne može da uradi.

- Nemam nikakav papir kojim bih dokazao tvrdnje ili podneo prijavu nadležnim institucijama. Svakako je najvažnija stvar da rešimo ovu situaciju. Sastaću se sa Odborom pa ćemo videti - rekao je juče Jakšić.

Nekadašnji predsednik Radivoje Dabić, u čijoj vili su dela poslednji put prikazana, pak tvrdi da su radovi koje su pre 27 godina naši umetnici iz rasejanja predstavili na izložbi „Likovno stvaralaštvo Srba u svetu“ u Narodnom muzeju, a potom su ostali u Matici iseljenika, uskladišteni i čekaju da vlasnici ili autori dođu po njih.

- Pravni savetnici su me opomenuli da ne postoji osnov za formiranje legata, pa sam bio u obavezi da slike povučem iz javnosti i vratim vlasnicima - tvrdi Dabić za Novosti, a dodaje da ni Matica iseljenika ne postoji već pet godina.

Njegovu tvrdnju, da veliki umetnici nisu dela poklonili Matici, pobija dugogodišnja savetnica Dragica Danon, koja kaže da je svojim očima videla da na poleđini slika piše „poklon“.

- Postojala je ozbiljna dokumentacija, koja je sad nestala. Ne znam šta se s tim dogodilo, ali slike nisu pale s neba - rekla je Danonova.

Kurir / M. C.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track