NIKOLA ĐURIČKO ZABRINUT: Društvo nam je otišlo dođavola
Foto: Dragan Kadić

Alarm za budućnost

NIKOLA ĐURIČKO ZABRINUT: Društvo nam je otišlo dođavola

Pop kultura -

On je primetio da mnogo veće kinematografije od naše nemaju uspeh kakav je imao srpski film

Festival evropskog filma Palić završen je sinoć, a žiri kojim je predsedavao Nikola Đuričko za najbolje ostvarenje proglasio je film „Park“. On je istakao da „moramo da gajimo ljude koji će da se bave filmom, umetnike koje će to stvarno da zanima“.

- Prethodnih dana imali smo priliku da vidimo neke skupe filmove koji koštaju dva-tri miliona evra, ali i jeftinije. Film je skupa i komplikovana igračka. Od Kusturičinog „Podzemlja“, mi nismo imali film u konkurenciji nekog velikog festivala. Kada bi naši autori imali više šanse da snimaju, onda bi iznikao neko specifičan - rekao je Đuričko za Tanjug.

On je primetio da mnogo veće kinematografije od naše nemaju uspeh kakav je imao srpski film.

- Verujem u nas kao snalažljivo društvo koje je naviklo da bez ičega pravi nešto. Bio je ovde hrvatski film koji je snimljen foto-aparatom za pet dana. Moramo da budemo malo i lukavi u izboru tema i svega i da nađemo drugi način - istakao je Đuričko i dodao:

- To nama nedostaje, ali naše društvo je devastirano, nekako se estradizovalo, tabloidiziralo, sve je otišlo dođavola i želja za konzumacijom kulture je skromna od vrha do dna. Od vrha to počinje i čini mi se, kada budemo na izložbama, operskim svečanostima i književnim večerima sretali naše ljude iz politike, onda ćemo znati da smo krenuli u dobrom pravcu, ali njih ne možete puškom da naterate da gledaju neku predstavu ili neki film. Ovo je vreme koje tera čoveka da sam preuzme stvari u svoje ruke - ocenio je glumac.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track