SRPSKA GLINA JE POSEBNA: Tera Vajarka iz Perua gošća u Kikindi!
Foto: Saša Urošev

Simpozijum

SRPSKA GLINA JE POSEBNA: Tera Vajarka iz Perua gošća u Kikindi!

Pop kultura -

U Kikindi se tokom jula svake godine okupljaju umetnici iz celog sveta kako bi učestvovali na Internacionalnom simpozijumu skulpture u terakoti Tera. Jedna od gošći 36. izdanja je i Karen Maher, koja u Srbiju doputovala čak iz Perua.

- Dolazim iz zemlje s velikom tradicijom. Priznajem da je kikindska glina drugačija od one s kojom sam dosad radila. Inspiraciju uvek crpim u mestima u kojima boravim. Ovde sam se upoznala s novom metodom pravljenja skulptura velikog formata. Atmosfera je odlična, ljudi su ljubazni i predusretljivi. Poseban utisak na mene je ostavila činjenica da ceo grad stoji iza ovog projekta. Pozitivno je i to što će uskoro biti otvoren Muzej Tera - kaže vajarka iz Perua.

Gosti ovogodišnjeg skupa su i vajari Ilija Šoškić, Dragan Vojvodić i njihov ruski kolega Tagir Subhankulov. Internacionalni simpozijum Tera osnovan je u Kikindi 1982. godine. Za tri i po decenije učestvovalo je više od 200 vajara sa svih kontinenata, koji su iza sebe gradu ostavili impozantan stvaralački opus od više od 1.000 skulptura velikog formata u terakoti.

S. U.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track