KONCERT U MOSKVI Saru Vujošević dva puta vraćali na bis
Foto: Promo

Veče crnogorske klasične muzike u srcu Rusije

KONCERT U MOSKVI Saru Vujošević dva puta vraćali na bis

Pop kultura -

Operska diva Sara Vujošević nagradjena je gromoglasnim aplauzom na Medjunarodnom muzičkom festivalu u Moskvi "Собираем друзей", u okviru kojeg je izveden koncert pod nazivom "Blago Crne Gore".

Na jednom od najvećih muzičkih festivala, gde nastupaju najznačajnija imena iz sveta klasične muzike, veče je bilo posvećeno promovisanju crnogorske klasične i tradicionalne muzike, kao i mladjih crnogorskih autora.

foto: Promo

Pored Sare, nekadašnje studentkinje iz Novog Sada, a sada pravog bisera Crne Gore, inače inicijatora okupljanja fenomenalne ekipe u čuvenom velikom zalu Arhipove, na konzervatoriji Čajkovski u srcu Moskve, nastupali su još: Dmitrij Jevgenjević Trapeznikov-bariton, prvak Baljšoj teatra, takodje i profesor u čijoj je klasi Sara završila postspecijalističke studije operskog pevanja u Moskvi; zatim Dmitrij Grinih- bariton; Nikolaj Savidi, pijanista; Pavel Šestov- pijanista.

foto: Promo

Koncert je počeo sjajnom klasičnom obradom sedam tradicionalnih staro-crnogorskih pesama u izvodjenju soprana Sare Vujosević, a ruska publika je sa oduševljenjem prihvatila klasičnu obradu istih pesama i pozdravljala je gromoglasnim aplauzom. Pomenute obrade tradicionalnih crnogorskih pesama za Sarin sopran i pratnju klavira aranžirao je poznati ruski mladi kompozitor Aleksej Vorobjov.

foto: Promo

Dalje su se izvodile Solo pesme čuvenog crnogorskog kompozitora Ivana Ivanisevića, praškog djaka; potom su se čuli zvuci klavirske fantazije za četiri ruke, kompozitora Burhana Čulića; pa je usledeo nastup nadasve priznatog i poznatog ruskog baritona Dmitrija Trapeznikova koji je izveo dve arije Vladike Danila iz opere "Gorski vijenac", kompozitora Nikole Hercigonje... Date kompozicije je čuveni bariton izvodio na ruskom jeziku, a za prevod i adaptaciju istih se pobrinula upravo Sara Vujosević, što je ruskoj publici dalo poseban i kompletan ugodjaj, držanje pažnje tokom predivnog koncerta.

Potom je usledio nastup Pavela Šestova koji je izveo jedno od tri unikatna dela princa Mirka Petrovica Njegoša, "Valcer za klavir".

foto: Promo

U nastavku sjajnog koncerta Dmitrij Grinih je nastupio sa dve romanse crnogorskog kompozitora Dejana Krdžića, a koncert je završila Sara Vujosević, otpevavši dve arije Danice iz prve crnogorske nacionalne opere "Balkanska carica" - "O Moračo vječni dome" i "U dalekom Drenopolju". Publika je dramatične završetke arija i stabilne predivne visine njenog raskošnoh glasa nagradila burnim dugim aplauzom, kojim je i vratila Saru na scenu.

foto: Promo

Na kraju su operski pevači zajedno, u tri glasa, uz pratnju klavira, izveli na Bis, narodnu crnogorsku pesmu "Razbolje se zorna Zorka", koja je pisana rukom Kralja Nikole.

Publika nije odustajala sa burnim aplauzom i još jednom se, za drugi Bis, mogla čuti istoimena tradicionalna melodija, u fantastičnoj kompozitorskoj obradi Alekseja Vorobjova...

foto: Promo

"Preplavljeni smo emocijama. Nismo očekivali ovako sjajnu reakciju ruske publike, obzirom da imaju svoju istorijsku tradiciju klasične muzike", bili su puni utisaka operski pevači sa Sarom na čelu dok je ona istakla i ovo: "Srce mi je puno. Ovo je tek početak promovisanja Velike crnogorske umetnosti na mapi svetskih kulturnih dešavanja. Za umetnost nema granice", poručila je crnogorska diva.

foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track