GODINA BEZ LEGENDARNE MIRE STUPICE: Iz bede do Holivuda
Foto: Fonet

SEĆANJE

GODINA BEZ LEGENDARNE MIRE STUPICE: Iz bede do Holivuda

Pop kultura -

Živela je svugde - od čatrlja do carskih dvorova. Kao malu oblačili su je u tuđe cipelice, a stigla je na sam vrh. Udavala se tri puta, pa i za predsednika SFRJ

Na današnji dan pre godinu dana Mira Stupica zauvek je sišla sa scene. Glumica veka otišla je tiho, samo je zaspala, dva dana nakon što je proslavila 93. rođendan u društvu prijatelja.

Mira, devojačko Todorović, rođena je 1923. u Gnjilanu, a s bratom Borom, docnije poznatim filmskim glumcem, i roditeljima, prosvetnim radnicima, u vreme rata prešla je u Aranđelovac. U pozorištu je počela da glumi sa 17 godina i do odlaska u penziju odigrala je stotine uloga.

Udavala se tri puta: sa 19 godina za glumca Milivoja Popovića Mavida, zatim za arhitektu i reditelja Bojana Stupicu i za političara koji je posle Titove smrti izvesno vreme bio i šef Jugoslavije, Cvijetina Mijatovića Maja. Jedna novinarka zabeležila je: „Biografija Mire Stupice mogla bi bez lažne skromnosti da se nazove holivudskom. Živela je svugde - od čatrlja do carskih dvorova. Živela je u bedi, a dva brata je izgubila kao dete. Kao malu oblačili su je u tuđe cipelice, odevali u tuđe kapute, a stigla je na sam vrh. Uvek je, međutim, bila samo svoja, čvrsta, jaka, uporna.“

A sama glumica o svom životu ostavila je memoare „Šaka soli“, gde je svoj život detaljno opisala, a da je danas živa, sigurno bi dala ideju kako da sačuvamo Kosovo.

- Mi Srbi nismo mudri, rekli smo ne Austriji pa je ceo narod morao da izađe iz države, pa smo rekli ne Hitleru, ne Staljinu, pa smo NATO... rekli ne... i toliko puta ne, ne, ne... i nas nee... ma. Hajde da probamo jednom da kažemo da. Šta fali Česima, Mađarima, Bugarima, koji su uvek govorili da? Mi im sada zavidimo jer su sačuvali glave, sačuvali ekonomiju, sačuvali gradove, sačuvali kulturu, sačuvali zemlju i evo ih, žive mnogo bolje od nas i mi sanjamo da ćemo kroz izvesno vreme doći na njihov nivo - zapisala je Stupica.

Mira je po sopstvenoj želji sahranjena pored svog drugog supruga Bojana Stupice.

Hrabar potez

SNIMILA PRVU EROTSKU SCENU

Pred kamere je prvi put stala u 28. godini, kao Maša u „Bakonji fra Brnu“ 1951. Snimila je oko 30 igranih filmova, a scena u „Hanki“ iz 1955, u kojoj se ona pojavljuje u šalvarama i košulji dok reflektori u „kontralihtu“ otkrivaju da je ispod tanke odeće naga, bila je prva značajna erotična scena u domaćem film.

foto: Privatna Arhiva

Dostojanstvena

ODBILA MIKU ANTIĆA

Mika Antić bio je veliki zavodnik, a kako ga je odbila, zapisala je Mira Stupica. Pesnik se zaljubio u glumicu nakon što je gledao njene ljubavne scene s Batom Živojinovićem u filmu „Doručak s đavolom“.

- Miko moj, ja sam jedva jednog genija preživela, drugog sigurno ne bih uspela - zapisala je Mira.

KOLEGE O MIRI

Branka Petrić

Svaka epoha treba Miru

Njen osmeh bio je pečat svih Todorovića. I svaka epoha zaslužuje da ima jednu Miru Stupicu.

Miša Janketić

Ostaće večna

Nije Mira umrla, ona se rodila ponovo. Ona je nešto što nikad ne može da umre. Bila je veličina. Imala je neverovatnu dobrotu, koju retko ko može da ima. To je dama koja će mi dugo ostati u sećanju kao nešto što se retko sreće.

Biljana Srbljanović

Velike lako zaboravljamo

Prava diva, velika glumica, ozbiljna umetnica. Mislim da se ovde ljudi jako lako zaboravljaju, pa ih se onda setimo i žalimo za njima tek kad saznamo da su umrli.

Jagoš Marković

Diva koja nas je zasmejavala

Mira je bila diva. Voleo sam da je zasmejavam, a ona je udarala tercu. Padali smo od smeha doslovce. Usred onog mraka devedesetih. Ustanovila je i nagradu „Žanka Stokić“. Nije htela da bude sama u ledari slave, a znala je dobro ko je ona na toj skali vrednosti.

Kurir / E.K.

Foto: Privatna arhiva, Fonet

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kad je srećna, zašto bi se ubila? Poslednji snimci i fotografije Merilin Monro rađaju sumnju da je glumica oduzela sebi život

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track