ŽIVEO KRALJ DŽON: Čak i istoričari polemišu o Igri prestola
Foto: Promo

Hit serija

ŽIVEO KRALJ DŽON: Čak i istoričari polemišu o Igri prestola

Pop kultura -

Poznavaoci monarhije složili su se da najveća prava da sedi na Gvozdenom tronu ima lider Severa, koji je na kraju sedme sezone smuvao svoju tetku - kraljicu zmajeva

Kao što su devedesetih godina i stari i mladi u Srbiji bili zaluđeni „Kasandrom“, čak su i pisali peticiju da je oslobode iz zatvora, tako je danas postalo sramota ne pratiti „Igru prestola“. Sedma sezona najpopularnije serije današnjice je završena i sada je jasnije ko će na kraju sedeti na Gvozdenom tronu. Najveće pravo na to ima Džon Snou!

foto: Promo

O tome su raspravljali čak i britanski istoričari. Pošto je pisac Džordž R. R. Martin rekao da je istorija Velike Britanije imala ključni uticaj na njegove knjige, BBC se konsultovao s kraljevskim komentatorom Ričardom Ficvilijamsom i akademicima srednjovekovne istorije Sarom Peverli i Gregorom Mekevinom o tome ko zaslužuje presto. Kopile sa Severa postalo je zakoniti prestolonaslednik!

- Ako je Džon Regarov zakoniti sin, to znači da ima najviše prava da sedi na prestolu - kaže Mekevin, a Ficvilijams dodaje:

- On ima veća prava na to i od Deneris!

A kako će na to da reaguje kraljica zmajeva, koja je poklekla i završila u krevetu sa svojim bratancem (mada to još ne zna).

- Deneris svakako ima pravo na presto, s obzirom na to da joj je otac bio kralj. Međutim, vekovima su monarhije pre postavljale muškarce na presto nego žene. Tek 2015. godine je u Britaniji to zvanično promenjeno, da najstarije dete, bez obzira na pol, preuzima tron - kaže Ficvilijams.

foto: Promo

Omražena Sersej Lanister trenutno sedi na Gvozdenom prestolu, ali neće još dugo.

- Sersej se proglasila za kraljicu bez pravne podrške. Najviše liči na zlu Margaretu Anžujsku, koja je bila u braku sa slabim kraljem Henrijem Šestim. Takođe je bila nemilosrdna i vrlo uticajna - rekao je Ficvilijalms.

Mnogi navijaju za Gendrija Barateona, poslednjeg preživelog sina Roberta Barateona, ali on u poređenju s ostalima nema nikakve šanse. „Igru prestola“ gledaćemo najkasnije do početka 2019, a HBO već planira novu seriju koja će se nadovezati na nju.

foto: Promo

Šok

ARJA UBILA BEJLIŠA!

Kandidat za presto bez ikakvog prava bio je i najveći spletkaroš, lord Bejliš - sve do poslednje epizode, u kojoj su sestre Stark napokon shvatile da on radi protiv cele njihove porodice, pa su ga osudile na smrt. Dželat je bila mlađa sestra Arja!

Kurir / Ekipa Kurira

Foto: Promo

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ko će pobediti u Igri prestola? Njima niko ne daje šanse, ali i te kako mogu da osvoje Gvozdeni tron

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track