NENAD OKANOVIĆ O FILMU ZASPANKA ZA VOJNIKA: Milunka mi je baba po mamine linije
Foto: Arhiva, Nebojša Mandić

Izazov

NENAD OKANOVIĆ O FILMU ZASPANKA ZA VOJNIKA: Milunka mi je baba po mamine linije

Pop kultura -

Heroina Velikog rata je moja prabaka i čuvala je moju majku. Novu ulogu u filmu posvećujem njoj. Umrla je kao čistačica, a život je dala za slobodu, kaže glumac

U istorijskom spektaklu „Zaspanka za vojnike“, reditelja Predraga Gage Antonijevića i scenariste Nataše Drakulić, jednu od glavnih uloga igra i Nenad Okanović. Glumac tumači običnog vojnika Tasu koji je preživeo ratove sa Turcima i Bugarima, a sada je u Velikom ratu.

- U novu ulogu ulazim s podeljenim emocijama. Igramo u projektu od nacionalnog značaja, a ovim filmom biće obeleženo 100 godina od završetka rata. Sjajno je što ćemo prikazati svetu koliko smo mi, kao jedan narod, dali žrtava za slobodu u Velikom ratu - priča Okanović.

Glumac s ponosom ističe da je potomak heroine Prvog svetskog rata Milunke Savić.

Ne smeju srušiti kuću

- Milunka je moja prababa. Nisam baš njen direktan potomak. Strašno je što je ona umrla kao čistačica, a dala je ceo svoj život za slobodu zemlje. Na neki način, ovom ulogom, igraću i za nju - objašnjava Nenad.

On je zatečen informacijom da se najavljuje rušenje kuće u Beogradu u kojoj je ova hrabra žena živela.

Snimao bi i „Nemanjiće“

- Nadam se da se to neće deseti. Očekujem da će se tu otvoriti muzej. O njoj mi je najviše pričala moja majka. Ona je nju čuvala kao dete. Bila je veoma stroga. Morao je da se znam red. Pravi srpski vojnik - kaže Okanović i dodaje:

- Ne slažem se da je ovo muški film. Moja žena je plakala kad je čitala scenario. Naš film će pokazati koliko je disciplina bitna. Ljuba Bandović igra komandanta koji je strog, ali pravičan.

Okanoviću je žao što nije služio vojsku s oružjem.

- Igrao sam predstave u Narodnom pozorištu kao vojnik. Igrao sam vojnike. Sad sam dobio ulogu u Velikom ratu, pa ću valjda da završim i u „Nemanjićima“ - zaključuje Okanović.

foto: Nebojša Mandić

Filmska priča

DEDA MI JE POGINUO NA CERU

Likove glavnih junaka igraju mladi glumci Marko Vasiljević iz Vrbasa i Vuk Jovanović sa Svetog Stefana.

- Moj pradeda, major Nikola Jovanović, poginuo je na Ceru poslednjeg dana bitke. Ne znamo ni gde mu je grob. Moj lik bi svako poželeo da igra. Najbolji sam Stevanov drugi i siroče - objasnio je Jovanović.

Bandović komandant

ŽENA ME JE NAUČILA DA JAŠEM KONJA

Ljubomir Bandović je komandant baterije, a za snimanje je morao da savlada jahanje i strah od konja.

- Konji su životinje kojih sam se stideo. Jahaću Seltika u filmu i između nas vlada veliko poštovanje. Divne su to i plemenite životinje, koja čuvaju čoveka. Žena me uči da jašem - kaže Bandović.

Kurir / LJUBOMIR RADANOV

Foto: Nebojša Mandić, Arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track