PISAC STEFAN LALIĆ: Živeo sam 40 dana kao beskućnik
Foto: Privatna Arhiva

NOVA NADA priprema roman „sam“

PISAC STEFAN LALIĆ: Živeo sam 40 dana kao beskućnik

Pop kultura -

ŽRTVA Vratio sam se s putovanja po Italiji, gde sam spavao na ulici i pravio beleške za novu knjigu. Na parkingu Koloseuma došli su da me hapse

Stefanu Laliću (25) mnogi su kao tinejdžeru predviđali da će igrati fudbal u nekom velikom evropskom klubu. Međutim, teška povreda odvojila ga je od sporta, a novi smisao života pronašao je kao pisac.

Stefan je do sada objavio dve knjige: zbirku poezije „Jednolična istina“ i roman „Reformator“, koji je, zahvaljujući odličnim kritikama, ušao u širi izbor za prestižnu Ninovu nagradu.

Smršao 14 kilograma

- Bio sam profesionalni fudbaler, tek sam onda postao pisac. Igrao sam fudbal u Čukaričkom, Voždovcu, a karijeru sam završio u Makedoniji kad su mi lekari rekli da ne mogu da nastavim da se bavim sportom. Počeo sam da pišem sa 19 godina, tad je nastala moj prva pesma. Vratio sam se upravo s putovanja po Italiji, gde sam 40 dana živeo kao beskućnik - započinje priču Lalić.

Mladi pisac trenutno pokušava da od beležaka napravi svoj novi roman, radnog naslova „Sam“.

- Trenutno, kao Meša Selimović dok je pisao „Derviš i smrt“, pravim pauzu i čekam da mi se slegnu utisci, kako bih mogao što verodostojnije da prenesem svoje utiske. Na putovanju sam smršao 14 kilograma. Napravio sam početničku grešku, torba mi je bila teška 44 kilograma - kaže Lalić i dodaje:

foto: Privatna Arhiva

Ivo Andrić mi je uzor

- U Rimu, na parkingu Koloseuma, došao je FBI sa petora kola da me hapsi. Nekoliko puta su pokušali i da me opljačkaju. Otkrio sam da čovek može da živi kao beskućnik, a o sebi da nisam savršen. Po prirodi sam perfekcionista, a sada znam da ništa ne može da bude savršeno.

Stefan još nema uzore kao pisac.

- Uvek mi je bilo bitno da ispričam priču. Kolega Vladimir Tabašević me je savetovao da treba da pronađen neki uzor, nekoga koga bih morao da pratim i pokušam da kopiram. Moje pisanje je refleksivno. Nikoga ne želim da kopiram. Najviše mi se dopada Ivo Andrić jer njegovi likovi imaju psihološku pozadinu. Svako je Meša - zaključuje pisac.

Hobi i posao

PRAVI ZDRAVE KOLAČE

Stefan ne živi od pisanje, sa devojkom je pokrenuo mali biznis.

- Imamo brend „Ćao, šećeru“. Pravimo zdravu hranu - slatke kuglice koji se prave od prirodnih sastojaka. Ne stavljamo ništa veštačko. Koristimo urmu, organski kakao, lešnik, pistaće i pomorandžu. Proizvod smo napravili za nas, tek onda se rodila ideja o prodaji - objašnjava Stefan.

Kurir / Lj. R. Foto: Privatna arhiva

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track