LEGENDARNI VELJKO BULAJIĆ ZA KURIR: Bata mi je Smokija doveo u Neretvu
Foto: Printscreen YT

Iza kulisa "Kozare" i "Bitke na Neretvi"

LEGENDARNI VELJKO BULAJIĆ ZA KURIR: Bata mi je Smokija doveo u Neretvu

Pop kultura -

Živojinović mi je rekao: „Za tebe imam drugačijeg i posebnog glumca“, i doveo mi Ljubišu... Tako se Samardžić vinuo u filmska nebesa, ispričao je Bulajić

Mnogi će ga pamtiti kao Šurdu, neki kao Crnog Roka, treći kao policajca Boška sa Petlovog brda. Mnogo je nezaboravnih uloga koje će nas još dugo podsećati na Ljubišu Samardžića, a jedna od njih je svakako uloga Novaka iz čuvenog filma „Bitka na Neretvi“, kad je igrao rame uz rame sa Orsonom Velsom. Reditelj ovog kultnog ostvarenja Veljko Bulajić otkriva za Kurir da je baš njegov partner u filmu Bata Živojinović zaslužan za buduću slavu velikog Samardžića.

- Ljubišu sam upoznao na preporuku Bate, koji je do tada već dva filma bio snimio sa mnom. Sećam se s kojom srećom mi je došao i rekao da ima zanimljivog i zaista drugačijeg glumca za mene. Nikad on nije bio od onih ljubomornih i sujetnih. Bilo mu je zaista drago da preporuči svog kolegu. I tako sam upoznao Samardžića - priseća se Bulajić i dodaje:

- Došao je u Zagreb. Dugo smo razgovarali i zaista je bilo sve kako mi je Bata i obećao. Ozbiljan, zanimljiv, poletan mlad čovek koji me je odmah oduševio. Usledila je uloga u „Kozari“, koja ga je i vinula u filmska nebesa. Bio je nagrađivan zasluženo. Usledila je „Bitka na Neretvi“. Sećam se njega i Bate, odlično su sarađivali - kaže reditelj.

foto: Printscreen YT

Evocirajući uspomene, seća se Ljubiše kao „divnog prijatelja i glumca kakav se retko rađa“.

- Bio je izuzetnog talenta, a krasila ga je osobina koju retko koji glumac ima - bio je veliki profesionalac. Znao je sve svoje uloge napamet i bio spreman na sve. Mogao je u svakoj da se snađe. Ponosan sam što sam imao priliku da u svojim filmovima imam takve ličnosti kao što su Bata i Ljubiša. Njihov odlazak je teško prihvatiti. Takvih kao što su oni nema više.

Ostaće mi u divnom sećanju. Poslednja četiri meseca nije mogao da govori. Bio sam jedan od retkih s kojima se do kraja čuo. Takvih prijatelja glumaca nema više. Mnogo mi je teško - zaključuje Bulajić.

Mona Cukić / PrintScreen YouTube

foto: Printscreen YT

Divljenje Orsona Velsa

LJUBIŠA JE SVETSKI GLUMAC!

U filmu „Bitka na Neretvi“ Ljubiša Samardžić je igrao rame uz rame sa slavnim Orsonom Velsom. Veljko Bulajić se seća:

- Orson Vels je snimao onog dana kada i Ljubiša čuvenu scenu u kojoj ga ubijaju četnici. Orson je dolazio u pauzama samo da bi ga gledao. Rekao mi je tada: „Veruj mi, ovaj će ti daleko dogurati. Svetski glumac“ - priseća se Bulajić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track