DEFICIT: Bemus u finansijskom problemu
Foto: Tanjug

Ovo je bio hod po mukama

DEFICIT: Bemus u finansijskom problemu

Pop kultura -

Direktor Svetislav Božić istakao da je festival smanjio program, a gradski sekretar za kulturu Ivona Jevtić rekla da će se za sledeći, jubilarni, izdvojiti veća suma

Beogradske muzičke svečanosti (Bemus) održaće se od 11. do 20. oktobra, a svečano će ih otvoriti čuveni horski ansambl Glinka, dok će završnicu obeležiti Simfonijski orkestar RTS pod dirigentskom upravom Bojana Suđića. Međutim, kako je na jučerašnjoj konferenciji izjavio direktor Svetislav Božić, „ovogodišnja organizacija bila je veoma teška“.

- Nije bilo dovoljno para i morali smo da smanjimo delove programa, iako su Grad i Ministarstvo kulture izdvojili znatna sredstva. Imali smo težak hod po mukama da dođemo do ovog trenutka - rekao je Božić.

Direktor je kao primer naveo to što je za nastup hora Glinka broj izvođača smanjen sa 66 na 42. Božić je upozorio da će sledeći, 50. jubilarni Bemus biti suočen s vrlo složenim finansijskim problemima.

Obećanje

Gradski sekretar za kulturu Ivona Jevtić je izjavila da je grad izdvojio 12 miliona dinara, Ministarstvo kulture obezbedilo 1,9 miliona, a Sokoj 85.000.

foto: Stefan Jokić

- Ovogodišnji, 49. Bemus uvertira je za jubilarni 50. iduće godine, a ja ću se potruditi da se obezbedi više para za iduću godinu - izjavila je ona i dodala da nikad više novca nije odvojeno za Beogradske muzičke svečanosti nego ove i prethodne godine.

Eminentna imena

Ove godine Bemus će uveličati orkestar Gudači Svetog Đorđa, koji slavi 25 godina rada, dok će Fakultet muzičke umetnosti obeležiti 80 godina postojanja sa dva koncerta. Slavni sopran Nurija Rijal, uz pratnju Edina Karamazova na gitari, izvodiće dela španskih autora. Osam koncerata održaće se u Kolarčevoj zadužbini, svečanoj sali Skupštine grada i u Etnografskom muzeju.

Nastupajući Bemus obeležiće sigurno i nastup violiniste Jožefa Žige, koncert-majstora Državnog orkestra Braunšvajga. Violinista Dejan Mlađenović će izvesti Baha na violi, a među najvećim muzičkim zvezdama nalazi se ruski pijanista Aleksandar Sinčuk.

Iz Rusije stiže i vrhunski violinista Jurij Revič, koji je započeo karijeru u beogradskom Gvarnerijusu.

M. C./ Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track