(KURIR TV) PORODICA, PRIJATELJI I KOLEGE SE OPROSTILI OD LJUBIŠE SAMARDŽIĆA: Otišao je najbolji, onaj koji se retko rađa!
Foto: Promo

A SAD ADIO

(KURIR TV) PORODICA, PRIJATELJI I KOLEGE SE OPROSTILI OD LJUBIŠE SAMARDŽIĆA: Otišao je najbolji, onaj koji se retko rađa!

Pop kultura -

Veliki broj Samardžićevih kolaga i koleginica i ostalih filmskih radnika prisustvovao je njegovom poslednjem ispraćaju.

Komemorativni skup povodom smrti velikog filmskog umetnika održao se u 14 časova u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke.

Slavnog glumca i reditelja Ljubišu Samardžića, koji je preminuo 8. septembra u 81. godini, danas su u kapeli na Novom groblju ispratili članovi porodice, brojne kolege i prijatelji.

foto: Marina Lopičić

Brojne kolege došle su u Kinoteku: Anica Dobra, Radoš Bajić, Tamara Dragičević, Milan Vasić, Mirka Vasiljević, Branka Pujić, Mima Karadžić, Voja Brajović, Ivica Dačić...

foto: Marina Lopičić

Komemoraciju je otvorio direktor Kinoteke, Jugoslav Pantelić, najavivši da će ovo biti podsećanje na Ljubišu Samardžića.

"Sve ono što je Ljubiša govorio, uvek je uspevao da nađe pravu reč sa osmehom na licu", rekao je Pantelić.

foto: Marina Lopičić

Ljubišin kolega Radoš Bajić je održao govor koji je mnoge potresao.

"Gospođo Miro, porodico prijatelji, ja neću iz glave, ja cu iz srca. Polako i neumitno ostajemo sami. Zauvek nam odlaze najbolji među nama. Oni koji se retko rađaju, vrhunski briljantni. Imao je osmeh koji je plenio iskrenošću, lepotom. U nešto više od godinu dana tamo iza onog brda otišli su velikani filmske umetnosti i glumci koje smo najviše voleli. Gaga, Madžgalj, Bata, Manda. U teškoj dužnosti koju nisam smeo da odbijem usuđujem se da njegovoj supruzi Miri i njegovim ćerkama i unukama u nastupajućim danima tuge da ostanu ponosni.

foto: Marina Lopičić

U brlogu rijalitija, vremenu silikona, vajbera, gde se tetovaža više ceni od znanja, u tužnom danu kada nas napušta neko ko je poseban, da se čovek zapita s kime ćemo ostati ako nam svi idu. Koga ćemo voleti, obožavati, kome ćemo se diviti? Koga ćemo da pokušamo da sustignemo, da nam bude idol? Kao mladog glumca, mene je Smoki učio da pucam smajserom i mitraljezom. Sećam se partizanskih filmova. Tada smo imali kinomatografiju i ambicije", rekao je glumac i otkrio u čemu je Smoki bio najbolji.

foto: Marina Lopičić

"Smoki je sve radio najbolje. Sposobni producent koji je od dinara pravio dva, veliki glumac, kolega, šarmer, drug prijatelj. Još u nečemu je bio najbolji. Odličan igrač pokera. Za sitnu paru tek da ima nešto. Završavam ovu tužnu besedu u hotelu neretva u Mostaru 70ih godina sede tri gromade Beki Bata i Ljubisa i kao četvrti ja. Partija pokera kao škola života. Da li je potreban komentar? Čime li sam zaslužio toliku čast? Ko je pobedio a ko izgubio nije važno. Ja sam pobedio jer sam bio u tom društvu", rekao je Bajić.

foto: Marina Lopičić

Glumica Ljiljana Blagojević sa tugom u glasu oprostila se od svog kolege.

"Danas nam je teško jer gubimo muža, oca, deku, kolegu, prijatelja i čoveka za divljenje i sećanje. I tu treba tražiti utehu. U sećanju. Ljubišin osmeh trebalo je prepisivati kao antidepresiv, glumu kao terapiju, godinu prijateljstva sa Ljubišom kao tri sa najboljima", rekla je Ljiljana, posle koje je Dragan Petrović Pele održao govor.

foto: Marina Lopičić

"Ljubiša je bio zbirno mesto svih scenskih znakova. Nije bio samo glumac, bio je producent, reditelj, scenarista, ali i suprug i otac! Verujem da postoje ljudi koji ne mogu da umru, više volim da kažem da Ljubiša trenutno nije dostupan ali dostupan je njegov legat, to je jedan impozantan mozaik koji ostaje iza Ljubiše. Pre izvesnog vremena Ljubiša i Mira su dosli u pozorište da gledaju Bodu i mene.

Sedeli su peti, šesti red, pri kraju kada je usledio aplauz i Ljubiša je skočio sa mesta i došao na scenu i krenuo taj neki prljavi ples i napravio je novu premijeru. Dobili smo dupli aplauz zahvaljujući njemu. On me je zvao Srećo, a ja njega Ljubiško." Glumac Milan Vasić ispričao je kako ga je Ljubiša "stvorio".

foto: Marina Lopičić

"Ogromna čast mi je ukazana. Ja sam već objavio da je Ljubiša mene stvorio, otvorio mi je najteža vrata - vrata filma. Sećam se kada sam prvi put trebao da dođem razgovor sa Ljubišom na kasting za film "Konji vrani". Nisam razmišljao o kastingu već sam bio presrećan što ću videti Ljubišu.

foto: Marina Lopičić

Kad su me zvali za govor razmišljao sam da li ja to treba da uradim, ipak on je veliki čovek. Imao je najlepši osmeh na svetu i najpozitivniju energiju", ispričao je Vasić.

foto: Marina Lopičić

Porodica, kolege i prijatelji oprostili su se od Smokija uz pesmu "A sad adio".

foto: Marina Lopičić

Na prve taktove pesme, niko više mogao da zaustavi suze i jecaje.

foto: Marina Lopičić

(Kurir.rs/J.C.S. Foto: Promo, Marina Lopičić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track