ENIO MORIKONE UKRAO PESMU GRUPE KAL: Dragan Ristić tuži slavnog kompozitora!
Foto: Vladimir Lazarević, Fonet

ODLUČAN

ENIO MORIKONE UKRAO PESMU GRUPE KAL: Dragan Ristić tuži slavnog kompozitora!

Pop kultura -

Fanovi iz Evrope su mi rekli da se u turskoj seriji koristila muzika našeg benda, i to kompozicija „Turski bluz“, i da ju je potpisao čuveni Enio, kaže frontmen

Frontmen grupe Kal Dragan Ristić sumnja da je njihovu pesmu „Turski bluz“ ukrao i potpisao kao svoju čuveni Enio Morikone.

Slavni italijanski kompozitor iskoristio je numeru ovog sastava u 49. epizodi turske seriji „Kako vreme prolazi“. Ristić za Kurir kaže da su za prevaru saznali slučajno, preko svojih fanova, i da će protiv producenata serije podneti tužbu.

- Grupa Kal je 2009. godine izdala svoj drugi album pod nazivom „Radio Romanista“, i to za nemačku izdavačku kuću „Asfalt tango rekords“, a licencno i za sada već bivšu muzičku produkciju B92. Sasvim slučajno neko od fanova iz Evrope mi je poslao poruku da se u turskoj seriji koja se emitovala na TV Prva „Kako vreme prolazi“ u 49. epizodi koristila muzika grupe Kal, i to kompozicija „Turski bluz“ - kaže Ristić i dodaje:

- Daljim istraživanjem utvrdio sam da je ovo jedna od najuspešnijih serija snimljenih u Turskoj, a da je muziku potpisao cenjeni italijanski kompozitor Enio Morikone. Kako stvari stoje, Morikone je pokrao grupu Kal. S jedne strane, to se može protumačiti kao kompliment, ali s druge strane ovo je najgrublje kršenje autorskih prava vlasnika ove muzičke kompozicije. Mi smo već angažovali advokata i tražićemo najpre da se utvrde činjenice, a potom ćemo svakako i tužiti producente ove serije.

Dragan Ristić autor je kompozicije „Turski bluz“, a slučaj sličan njegovom nije još zabeležen u domaćoj diskografiji. Devedesetih godina prošlog veka Bregović i Kusturica bili su optuživali da su bez dozvole koristili pesme drugih autora za film „Arizona drim“.

Ljubomir Radanov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track